La pel·lícula 'Experimento Stuka', de Pepe Andreu i Rafa Molés, tanca el IV Cicle de cinema valencià actual

Després de ser recentment reconegut com el Millor Llargmetratge Documental de 2018 en els I Premis de l'Audiovisual Valencià, Experimento Stuka arriba a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6) per a posar la cirereta a la quarta edició del Cicle de cinema valencià actual, organitzat per la Fundació SGAE i l'associació de guionistes Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV). La cita és aquest dimarts, dia 4 de desembre, a les 19 hores, i comptarà amb l'assistència dels directors i guionistes Rafa Molés i Pepe Andreu, que parlaran amb el públic després de la projecció. L'entrada és gratuïta.
Aquesta mostra dedicada al cinema valencià contemporani és una iniciativa del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana amb la qual es vol donar visibilitat i valor als treballs d'aquells guionistes que des de la Comunitat Valenciana contribueixen amb el seu talent a l'enriquiment de la producció audiovisual. El cicle es va inaugurar el passat 14 de novembre amb la pel·lícula El arquitecto de Nueva York, dels guionistes Carmesina Franch i Ernest J. Sorrentino, i la directora Eva Vizcarra. El programa va seguir amb Paella today, de César Sabater (guió i direcció) i Juanjo Moscardó (guió), i #Seguidores, d'Iván Fernández de Córdoba (guió i direcció) i Sergio Serrano (guió). El documental Experimento Stuka tancarà el cicle.
La recuperació de la memòria
Escrit i dirigit pels cineastes valencians Pepe Andreu i Rafa Molés, Experimento Stuka va obtenir el passat mes de novembre el Premi al Millor Llargmetratge Documental en la primera edició dels guardons convocats per l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Un reconeixement que s’afig a l'esment especial en la Secció Mirades al Millor Llargmetratge Valencià que el 2n Festival Internacional de Cinema Documental DOCSValència li va atorgar també aqueix mateix any.
La pel·lícula parteix del dubte de més de 75 anys d'uns veïns de Benassal sobre qui va bombardejar el seu poble. Un d'ells descobreix llavors, a través d'un llibre de l'historiador britànic Antony Beevor, que aqueix bombardeig i el d'altres tres pobles veïns estava documentat en una carpeta de l'arxiu militar de Freiburg (Alemanya). Mitjançant un total de 66 fotografies aèries es documenta el bombardeig de quatre xicotets pobles de Castelló durant la Guerra Civil espanyola que es va saldar amb 38 morts. Els veïns d'aquests pobles van entendre llavors, i després de múltiples recerques, que havien sigut víctimes d'un experiment militar. Els pilots pertanyien a la Legió Còndor, enviada per Hitler per a ajudar a Franco i, amb aquella acció, pretenien provar l'eficàcia del model d'avions JU 87ª Stuka per a transportar i llançar una bomba de 500 quilos i provar, en aquest cas, els seus efectes sobre cascos urbans.
“Experimento Stuka no planteja un debat historiogràfic, però sí parla d'Història”, expliquen Andreu i Molés. “Quan ens van arribar les 66 fotografies de la carpeta del Freiburg Militärarchiv, de mans d'un ciutadà cansat d'esperar respostes, vam entendre que aquelles imatges abstractes de la província de Castelló amagaven una realitat universal i eren un document poderós per a explicar una història que demanava a crits ser explicada, la del silenci i la de les cicatrius de la guerra”, afigen.
A propòsit dels autors
Llicenciats en Ciències de la Informació i amb al voltant de dues dècades d'experiència professional en l'àmbit de l'audiovisual, Pepe Andreu i Rafa Molés són directors de cinema i guionistes. Junts han dirigit els llargmetratges documentals Five days to dance (2014) i Sara Baras. Todas las voces (2016). Amb el primer van guanyar el Premi Canal+ en el Festival Internacional de Cinema Documental MiradasDoc. L'altre va obtenir el Premi Mirades en el Festival DOCSValència. Tots dos títols han sigut seleccionats en importants certàmens i mostres nacionals i internacionals. Andreu i Molés són fundadors de SUICAfilms, productora d'Experimento Stuka, entre d’altres títols, i amb la qual actualment duen a terme el programa de ràdio i televisió Una habitació pròpia per a À Punt Mèdia.
Pepe Andreu va treballar durant 16 anys com a realitzador en RTVV-Canal 9, en programes com Dossiers i Societat Anònima. En 2005 va dirigir el documental El misterio de Elche: las voces de un pueblo. Per la seua banda, Molés va dirigir entre 2010 i 2014 l'esmentat programa Societat Anònima, i va ser un dels fundadors de l'Equip de Recerca dels Serveis Informatius de RTVV.