Vicent Tamarit: " Necessitem l'acció política definitiva per salvar l'Horta"
Diuen que no ens adonem del valor que tenen les coses fins que les perdem. I que les coses més importants les tenim ben prop. La nostra Horta podria encaixar perfectament en aquestes dues afirmacions, encara que esperem que no arribe mai el dia en que ens penedim de no haver sabut gaudir del nostre meravellós entorn.
Vicent Tamarit, amb la col·laboració de la Universitat de València, reflexa al seu documental "L'Horta al costat de casa" aquesta problemàtic que pateix en silenci un dels nostres patrimonis històrics més importants. "L'Horta és part de la nostra cultura", comença dient Vicent amb convicció. "Deuria ser part de la nostra oferta turística, però aquesta és una iniciativa que hauria d'estar coordinada per l'Administració. El problema és que els nostres polítics estan tan d'esquenes o més encara a aquesta problemàtica que els mateixos ciutadans".
El documental, que es pot visitar a través de la web del Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València, compta amb la participació de l'actriu valenciana Rossana Pastor. Ella és l'encarregada de guiar un grup de xiquets al voltant de la nostra Horta per ensenyar-los de quina manera es continua treballant avui dia la terra. "L'educació és primordial, però també hem d'estar dispostos a rebre-la i a participar d'ella", afirma Vicent Tamarit. "A l'Horta ha un cúmul de saviesa que s'ha anat transmetent de generacions en generacions i que ara s'està perdent".
El documental, que també acull els testimonis de molts experts, tracta d'explicar la problemàtica des d'una vessant també econòmica. Amb el boom de la construcció, el nostre paisatge s'ha vist, poc a poc, marginat cap a zones molt concretes de l'extraradi de la ciutat, que sobreviuen gràcies a la labor gairebé desinteressada d'uns llauradors que venen els seus productes als preus que fixa el mercat. Un mercat que, en opinió del director de la cinta, dista molt de ser lliure. Però més enllà d'això, "el sector terciari podria dinamitzar eixa relació de l'urbanita amb l'agricultura, i això podria contribuir a que hi haja una relació econòmica entre la ciutat i l'entorn que la envolta".
Ara, amb la crisi del sector immobiliari, podríem estar davant d'una oportunitat única per salvar l'Horta. Però lluny d'això, els polítics i les administracions s'empenyen en mirar cap a un altre costat, negant una realitat que, sinó s'atura a d'hora, "suposaria perdre patrimoni històric. El futur de l'Horta no passa per ahí, sinó per conservar el sòl de cultiu tal i com és i conservar els mecanismes agrícoles sobre els que s'ha estat treballant", reclama Vicent.
En un moment en que sembla que els nostres polítics tenen altres prioritats, "els hem d'exigir el compromís definitiu per protegir el que queda d'Horta, perquè tampoc en queda tant, i els ho hem d'exigir ja. No podem continuar esperant. Necessitem l'acció política definitiva per salvar l'Horta, sinó acabarà per desaparèixer". Les paraules de Vicent sonen, com s'explica al documental, en clau d'advertència. Potser estem davant d'un "ara o mai", i tant de bo no ho haguem de recordar mai.