CIUTAT
1.300 arbres i un milió d'euros per fer ''una València més verda, sostenible i natural''
La Junta de Govern Local aprova la licitació de la segona edició de "València més verda", una iniciativa fruit del procés participatiu Decidim València 2019-20
REDACCIÓ
2021-11-16
València més verda.
L'Ajuntament ha iniciat hui el procediment per contratar l'execució del projecte "Una València més verda II", que permetrà la plantació de quasi 1.300 nous arbres, que se sumaran als 3.143 exemplars que ja es van plantar a la ciutat durant la primera edició d'esta iniciativa. La Junta de Govern ha aprovat hui la licitació d'este projecte de plantació, amb un pressupost de quasi un milió d'euros (961.538,48). El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha celebrat este acord, "que preveu plantar 1.294 nous exemplars, entre arbres i palmeres, en 13 districtes de la ciutat, la qual cosa permetrà absorbir més de 37.000 quilos de CO₂ a l'any". "Es tracta d'una iniciativa fruit del procés participatiu Decidim València 2019/2020", ha afegit en explicar que, "este acord respon a una demanda de la ciutadania que exigeix una ciutat més verda, més sostenible i més natural".
El vicealcalde, Sergi Campillo, ha assenyalat "els importants servicis ambientals que presta l'arbratge viari, i que amb freqüència passen desapercebuts, com l'efecte regulador de la temperatura, la provisió d'ombra en els dies calorosos, el seu paper clau a l'hora de retindre contaminació, purificar l'aire i mitigar les emissions de CO₂ i, finalment, el seu paper com a refugi de la fauna urbana".
"Una València Més Verda II" és la continuació natural de l'anterior projecte "Una València Més Verda", que va ser executat al llarg dels anys 2019 i 2020, i que també va sorgir com a iniciativa ciutadana (Decidim València 2017/2018). Sergi Campillo ha aclarit que este nou projecte "complementarà les actuacions de la primera fase i arribarà on l'anterior no va poder fer-ho; i equilibrarà també l'actuació municipal en el conjunt de la ciutat". "Els dos projectes responen, per tant, a una demanda de la ciutadania que exigeix una ciutat més verda, més sostenible i més natural", ha reiterat Sergi Campillo, en assegurar que "quants més arbres, millor qualitat de vida a la ciutat".
La reposició d'arbratge s'ha dividit en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica que els jardins del Túria fan de la ciutat: Nord i Sud. En el lot Nord s'inclouen els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del nord. Mentre que en la zona Sud s'inclouran els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres i Pobles del Sud.
El vicealcalde ha aclarit que esta actuació permetrà omplir alguns escocells de la ciutat que es troben actualment buits, per diferents raons que van des de la caiguda d'exemplars per fractures naturals o accidentals, retirada d'arbres secs i en mal estat, o perquè s'han abatut per presentar riscos de caiguda o estar en fase de recessió sense possibilitats de millora.
Sergi Campillo s'ha detingut en la situació del poble de Cases de Bàrcena, "on, lamentablement, hi ha pocs arbres, segurament per la pròpia idiosincràsia geogràfica del poble que ha complicat poder desenvolupar una política verda". Des de la Regidoria es va manifestar en el seu moment el compromís amb l'alcalde pedani de crear escocells i plantar arbres per a pal·liar esta situació, per la qual cosa Campillo ha mostrat la seua "satisfacció per esta iniciativa que permetrà que hi haja arbres a Cases de Bàrcena". A més de les plantacions arbòries, el projecte "Una València més Verda II" preveu l'ampliació de la xarxa de reg amb 218 nous punts en escocells.
A més de les plantacions, el projecte inclou també l'ampliació de les mides dels escocells. S'ampliaran 437 i es crearan 53 nous. Cal tindre en compte, ha explicat el vicealcalde, que unes dimensions majors milloren la qualitat de vida de l'arbre, tant perquè li permet millor reg de pluja, com pels beneficis derivats del creixement de plantes espontànies o plantades. A més, s'anul·laran altres 166, per qüestions diverses (dificultats per a la mobilitat). De manera paral·lela, es continuarà amb les accions de renaturalització dels escocells en tota la ciutat, tant amb llavors com amb floració espontània.
Noves espècies
Finalment, Sergi Campillo ha anunciat que "Una València més Verda II" permetrà plantar fonamentalment exemplars d'espècies autòctones de bosc mediterrani, així com unes altres que s'han adaptat a les condicions del clima mediterrani. Però ha afegit que s'introduiran també espècies que mai s'han plantat a la ciutat, com a hibisc marítim, prunera dels cafres, esbarzer ploró o boix raspall, entre altres. "En total, entre 2019 i 2021, l'Ajuntament haurà dedicat 3 milions d'euros a l'augment d'infraestructura verda, només en les dues edicions del València verda, a banda de la reposició d'arbres i d'altres contractes menors per a actuacions concretes, sense dubte la inversió més important dels últims temps i una mostra evident del compromís que el govern de Joan Ribó té amb la sostenibilitat. La plantació massiva d'arbres a la ciutat es traduirà en la retirada de més de 100.000 quilos de CO₂ a l'any; i més de 4.400 arbres", ha concluido Campillo.
También te podría interesar...