València destaca la cadena de valor sostenible de la seua gastronomia a Madrid Fusió 2021
València participa en la principal cita gastronòmica global apostant per una cuina sostenible, solidària, posant en valor les matèries primeres locals i de primera qualitat, i el llegat cultural i social lligat a la gastronomia. L'Ajuntament i Visit València participaran en Madrid Fusió 2021 (31 maig, 1 i 2 juny) amb un programa de continguts i activitats que repassaran els diferents elements de la cadena de valor de la gastronomia, destacant el seu vessant sostenible i la seua relació amb la cultura i el patrimoni, la seua aportació a l'economia local i el seu paper per a construir el futur.
A Madrid Fusió, el primer congrés global de la gastronomia mundial, València presentarà les novetats en matèria culinària, i donarà veu als cuiners i empresaris valencians que estan apostant per una cuina sostenible, solidària, amb matèries primeres locals i de primera qualitat, sense deixar de costat l'important patrimoni cultural i social de la Comunitat.
Per a això, Visit València ha dissenyat un programa de conferències amb destacades figures de la cuina valenciana per als seus espais en els estands de Tasta València (14.0E154-159) i de L'Exquisit Mediterrani de la Conselleria de Turisme de la Comunitat Valenciana (14.1B065), que tenen a la sostenibilitat com a eix conductor.
"És un vertader gust tornar als congressos presencials, i més en un moment en el qual estem celebrant que València serà seu de la Gala Michelin 2022 el desembre vinent. Una notícia que acollim com un reconeixement a la cuina i el talent gastronòmic de la nostra Comunitat,", ha manifestat Emiliano García, regidor de Turisme i President de Visit València.
GASTRONOMIA SOLIDÀRIA L'ANY DE LA PANDÈMIA
Des que va esclatar la pandèmia mundial, el sector ha mostrat la seua cara més solidària amb projectes com World Central Kitchen. L'ONG del xef José Andrés va comptar amb aliats en tota Espanya per a continuar duent a terme la seua missió: oferir menjar als més necessitats i a persones majors que no podien eixir de casa. A València, Carito Lourenço, del restaurant Fierro, es va sumar a esta iniciativa, una experiència apassionant que compartirà, primer el dilluns 31 de maig, a les 9.30 del matí en l'estand de Tasta València, i més tard, a les 15 hores, en el de L'Exquisit Mediterrani.
LES ABELLES, UNA PROPOSTA VALENCIANA
València ha assumit un compromís ferm amb la sostenibilitat, que es tradueix en un full de ruta orientat a ser un destí neutre en carboni en 2050. Aquests objectius reflecteixen iniciatives i projectes culinaris que aborden, des d'una perspectiva local, problemes globals de gran importància, com la protecció d'espècies tan rellevants per a la vida humana com les abelles.
Durant el segon dia de Madrid Fusió, la xef María José Martínez, del Restaurant Llenç, explicarà el seu projecte de producció de mel amb les abelles que viuen a la ciutat, que està executant amb Santiago Urribarena, cap del servei tècnic de Patrimoni Arbori municipal. Tots dos estan impulsant una iniciativa de divulgació sobre els beneficis de la mel i la importància de protegir els ruscos, perquè acaben formant part del paisatge urbà. La ponència 'Un llenç pol·linitzador' tindrà lloc el dimarts 1 de juny a les 9.30 del matí en Tasta València.
L'ALTA GASTRONOMIA VALENCIANA
El programa de xarrades inclou també referències a icones culturals valencians, com Sorolla, la Ruta de la Seda i la ceràmica valenciana, elements fonamentals del patrimoni local que s'integren amb el menjar i els oficis tradicionals per a posar el segell mediterrani tan particular de la gastronomia valenciana.
"Estem compromesos amb el reconeixement de la gastronomia local com a patrimoni cultural: la nostra cuina més autòctona i tradicional, la matèria primera, tant de l'horta com de la mar, de la major qualitat, així com les denominacions d'origen, i per descomptat el talent en les nostres cuines, amb especial esment als nostres xefs", ha recalcat Emiliano García.
El xef del restaurant Vertical, Jorge d'Andrés, oferirà una ponència sobre Sorolla i la influència de la seua pintura en els colors, els sabors i el patrimoni gastronòmic valencià (dilluns 31 de maig, a les 12 del migdia en Tasta València i a les 14.30 hores en el de L'Exquisit Mediterrani). La ceramista María d'Andrés explorarà la relació entre el cèlebre disseny valencià, la ceràmica i la gastronomia, mostrant el protagonisme de les vaixelles artesanes en l'alta cuina i en els restaurants de la capital del Túria (dimarts 1 de juny, a les 12 del migdia en Tasta València i a les 15.00 hores en el de L'Exquisit Mediterrani).
Finalment, el dimecres 2 de juny, Luis Valls, del Poblet, desentranyarà l'ànima dels embotits, un ingredient fonamental del receptari valencià, amb profundes arrels en les tradicions locals (a les 11 del matí en Tasta València i a les 13.30 hores en el de L'Exquisit Mediterrani). Aqueix mateix dia, Pablo Lozano i Luis Peñafort, de l'escola València Club Cuina faran un viatge per la Ruta de la Seda, repassant la influència d'aquesta ruta comercial amb Àsia i el seu llegat en les arts culinàries locals (a les 12.40 hores en Tasta València).