La Universitat de València està present en l'acte de commemoració del X Aniversari de la declaració del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO
La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha participat en l'acte tradicional del Tribunal de les Aigües en el qual també han estat presents les conselleres Rosa Pérez i Mireia Mollà, i el subdelegat del Govern a València, José Roberto González. El Tribunal de les Aigües de la Vega de València va ser declarat el 30 de setembre de 2009 Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
Aquest dijous 26 de setembre el Tribunal de les Aigües s'ha reunit en sessió pública a la Porta dels Apòstols, com ho ha estat fent des de fa més d'un mil·lenni, vetlant pel just ús i repartiment de l'aigua en l'horta valenciana. Hui ha sigut una sessió especial, en la qual s'ha commemorat el X Aniversari de la inscripció del Tribunal de les Aigües de la Vega de València en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
A l'acte tradicional han assistit hui la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i el subdelegat del Govern a València, José Roberto González, entre altres personalitats. En finalitzar la celebració de la sessió del Tribunal, han participat representants d'altres elements del Patrimoni Cultural Immaterial Valencià com a la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, la festa de les Falles valencianes o les tamboradas d'Alzira i l'Alcora.
Onofre Cubells, president del Tribunal de les Aigües, ha explicat que “la celebració del desé aniversari ha servit per a fer visibles a escala global els valors culturals i mediambientals de la cultura tradicional valenciana del regadiu que representa el Tribunal de les Aigües”. D'aquesta manera, el president del Tribunal ha agraït el suport de les institucions públiques, acadèmiques i polítiques valencianes que han col·laborat al llarg de 2019 en el disseny d'un pla d'activitats per a amplificar l'impacte de la commemoració del desé aniversari.
Per la seua part la rectora Maria Vicenta Mestre ha reiterat el suport de la institució acadèmica: “la Universitat de València té un gran compromís amb el territori valencià i està al servei de la societat valenciana; és per això que estem donant suport al Tribunal de les Aigües, que és patrimoni de tots els valencians i valencianes”. La rectora ha insistit en la necessitat d'una conscienciació mediambiental, assenyalant que “l'aigua és un bé recurs escàs, hem d'aprofitar-la correctament i amb la intenció del futur. Els valencians tenim en el nostre territori la tradició del seu bon ús, una consciència viva del seu valor natural i cultural”.
La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha col·laborat amb el Tribunal de les Aigües en l'elaboració d'un pla d'activitats i actes commemoratius que s'estan duent a terme durant enguany 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València. Entre aquests actes destaca la 3rd International Conference of the Global Network of Water Museums, una trobada que es va celebrar el mes de juny, en col·laboració amb la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (WAMU-NET), en la qual van participar prop d'un centenar d'assistents provinents de vint països. Al llarg d'enguany també està prevista la realització de jornades formatives en el territori que tindran com a objectiu visibilitzar els valors culturals i ambientals de la cultura tradicional valenciana del regadiu i posar de manifest la trajectòria històrica del Tribunal de les Aigües.