Torna Fragments: el projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians per a dinamitzar el periodisme gràfic
Torna Fragments, el projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians dedicat a posar en valor i dinamitzar el periodisme gràfic a la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa s'ha configurat com una eina que pretén servir, a la societat en general i als fotoperiodistas en particular, com a laboratori pràctic des del qual conéixer i projectar noves formes de comunicació a través de les imatges. Per a aconseguir-ho, Fragments compta amb una beca de producció, un projecte expositiu, una publicació i un programa d'activitats que es desenvolupa íntegrament en el MuVIM. En aquesta edició el projecte que s'exposa és 'El riu invisible' de Paco Llop, guanyador de la I Beca Fragmetns.
L'objectiu és investigar la relació entre el llenguatge visual i la informació; analitzar els nous formats del periodisme gràfic; recuperar l'assaig i els reportatges de llarg recorregut com a gènere periodístic; proposar dinàmiques que milloren les condicions laborals i col·laborar en la construcció de la memòria visual contemporània de la Comunitat Valenciana.
‘El riu invisible’ de Francisco Llop
El passat mes de desembre de 2017, un jurat compost per Horacio Fernández, Ricardo Cases i Biel Aliño va triar el treball «El riu invisible», del fotògraf valencià Paco Llop com a guanyador de la primera edició de la Beca Fragments. El projecte aborda, des de la perspectiva de l'assaig fotogràfic, els esforços que l'home fa per dominar l'entorn natural i les conseqüències que aquestes accions tenen en el desenvolupament de la vida quotidiana.
El Pla Sud, la part del qual més visible és l'anomenat “nou llit del Túria”, és una infraestructura creada per a desviar el llit natural del riu al seu pas per València, evitant així possibles episodis d'inundacions com els ocorreguts en 1957. La lògica del desenvolupisme obvia els efectes que aquestes transformacions materials provoquen en el patrimoni immaterial de la ciutadania: els usos i els costums que es generen al voltant del riu i que constitueixen part de la nostra identitat. “El riu invisible”, de Francisco Llop, ens planteja una col·lecció de preguntes, transmutades en imatges, que ens ajuden a comprendre millor aquesta realitat.
El llibre resultant d'aquest projecte s'ha elaborat d'acord a la tradició de l'assaig fotogràfic que es distribuirà amb els títols de la diputació.
La inauguració de l'exposició tindrà lloc el dijous 1 de març a les 19.30 h al MuVIM.
L'acte comptarà amb una sessió de photobookjockey a càrrec de Pablo Casino, una creació en la qual es barregen llibres i publicacions de fotografia. És un format nou i experimental equivalent a la sessió d’un DJ però que canvia els talls de música per pàgines impreses. Construeix així una nova ‘història’, convidant al públic a sentir i gaudir-ne d’ella.