L'Institut Valencià de Cultura porta la seua producció "Els quatre genets de l'Apocalipsi" pel Circuit Cultural Valencià
L’Institut Valencià de Cultura porta de gira per algunes de los poblacions que forme part del Circuit Teatral Valencià la seua producció de l’adaptació teatral de «Els quatre genets de l’apocalipsi» una de les obres més conegudes del novel·lista Vicente Blasco Ibañez. En una versió teatral de Juli Disla, i dirigida per Inma Sancho està interpretada per Empar Canet, Vanessa Cano, Enric Juezas, Borja López Collado, María Maroto, Carles Sanjaime, Bruno Tamarit i Guille Zavala. La escenografia es de Carlos Montesinos, la il·luminació de Victor Antón i el vestuari de Pasqual Peris.
L’espectacle que ha sigut produït per l'Institut Valencià de Cultura fou estrenat el maig passat es va torner a representar al mes de febrer de nou al Rialto i en l’actualitat està fent una gira pel Circuit Cultural Valencià.
La gira va començar el passat 10 de març al Teatre Echegaray d’Ontinyent , va continuar el 23 de març al Teatre Serrano de Gandia, aquest cap de setmana el 6 d’abril estarà al Gran Teatre Antonio Ferrandís de Paterna, i continuarà el 15 d’abril al Teatro Alkazar de Nules, el 21 d’abril al Teatre Principal de Castelló, el 28 d’abril al Teatre Auditori Centre Social de Dénia, l’1 de maig al Teatre de la Unió Musical de Llíria, el 4 de maig al Teatre Municipal d’Algemesí i per acabar, pel moment, el 12 de maig al Teatre Mario Monreal de Sagunt.
En la novel·la, conclosa en 1916, quan l’escriptor vivia en París, conscient del moment històric s’alinea com a entusiasta partidari dels aliats, que són postulats com el bàndol que mereix la victòria. L'escriptor apassionat acaba convertint-se en activista francòfil. Per això escriu una història d’amor i de conflicte familiar en un context destructiu i tràgic: la Primera Guerra Mundial.
La directora Inma Sancho ha manifestat la seua satisfacció per aquesta reposició, ha recordat que el muntatge es va fer en tan sols sis setmanes amb els text construint-se alhora que la representació i ara tant ella com els actors s’han pogut enfrontar a l’obra amb un poc més de calma, una escena ha sigut modificada i en les seues paraules “la part final té un major ritme que ajuda a una millor comprensió de la història”.
La novel·la de Blasco Ibáñez, ens retrata una societat en un moment de canvi, de trasbals. I serà la guerra cruel la que aboque els personatges a fer aparèixer els instints, comportaments i valors que només s’entenen si els llegim amb emoció i humor.
És una història que està d’actualitat pel creixement dels extremismes, dels populismes i la polarització de la societat a nivell polític, un escenari semblant al retratat per Blasco Ibáñez.