València acull per primera vegada el Congrés Espanyol de Sociologia
València acull, del 3 al 6 de juliol, al Campus dels Tarongers de la Universitat de València, el XIII Congrés Espanyol de Sociologia. És la primera vegada que la ciutat acull aquesta cita, que congregarà més de dos mil participants, xifra que supera el nombre d’edicions anteriors. El Congrés l’organitza la Federació Espanyola de Sociologia (FES), el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i l’Associació Valenciana de Sociologia (AVS). Es tracta d’un esdeveniment que s’ha fet cada tres anys i que des d’ara se celebrarà cada dos anys.
Amb el lema ‘Societats en la cruïlla, compromisos de la sociologia’, el Congrés abordarà els desafiaments socials més importants que afronten actualment les societats contemporànies: desigualtat i cohesió social, futur del treball i dels drets socials, qualitat de la democràcia, nous i vells problemes de gènere, territori i governança, immigració, canvis demogràfics… Tot això, en temps de digitalització i crisi mediambiental. Es durà a terme en sessions que es desenvoluparan en 44 grups de treball, alguns dels quals dedicats a les societats del sud d’Europa o a la sociologia comparada entre l’Amèrica Llatina i Europa; així com en diferents actes plenaris i semiplenaris. Al Congrés acudirà professorat universitari, estudiantat, doctorands, professionals d’empreses consultores, personal d’entitats productores de coneixement sociològic (com ara el Centro de Investigaciones Sociológicas) o de departaments de planificació d’administracions públiques… Entre ells es destaquen reconeguts sociòlegs i sociòlogues internacionals, així com responsables de les principals associacions europees i sud-americanes. En aquesta edició es preveuen més participants, amb més presència de sociòlegs europeus i americans, cosa que comportarà una major internacionalització del Congrés.
El Campus dels Tarongers de la Universitat de València serà el principal espai que acollirà les activitats dels grups de treball, si bé una part dels actes plenaris tindran lloc a la Sala Nexus de la Universitat Politècnica de València, així com l’acte de clausura. Als simposis han confirmat la participació acadèmics de relleu com ara Robert Fishman, Geoffrey Parker i Karina Batthyány; així mateix, el president de la CEOE i el secretari general de CCOO. La inauguració tindrà lloc al Palau de la Música per raó de les persones que ja han confirmat l’assistència. A l’acte acudirà la rectora de la Universitat de València, el rector de la Universitat Politècnica de València, així com els representants principals de les institucions valencianes i dels partits polítics principals. La conferència inaugural la pronunciarà M. Ángeles Durán, Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política 2019.
A més de les activitats pròpiament acadèmiques o professionals, s’han previst altres actes culturals per als participants al llarg dels dies del Congrés (concerts, recitals de poesia…). Així mateix, algunes conferències o presentacions de llibres configuren un itinerari previ “Cap al XIII Congrés Espanyol de Sociologia”, que és obert a la ciutadania valenciana.
Expo ‘El lugar del cómic en la sociología’
En el marc del congrés, aquest dilluns, 1 de juliol, a les 18 hores, es presenta a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València l’exposició ‘El lugar del cómic en la sociología’, així com un llibre, que exploren la relació entre mitjà i ciència, des dels anys 40 del segle XX fins a l'actualitat. En la presentació intervindran Álvaro Pons Moreno, director de la càtedra de Estudis del Còmic-Fundació SM; José Beltrán Llavador; membre del comité organitzador del congrés; i Jordi Giner Monfort, l’autor.