MÚSICA
Set bandes valencianes competixen en el Certamen de la Diputació amb accés lliure i retransmissió en directe
La 44ª edició del festival musical, que torna a la presencialitat, tindrà lloc este dissabte 11 i el diumenge 12 al Palau de les Arts
REDACCIÓN
2021-12-17
Certamen de Bandes a la Diputació
La 44ª edició del Certamen de Bandes de la Diputació de València se celebra dissabte 11 i diumenge 12 a l'Auditori del Palau de les Arts. La tornada a la presencialitat d'este festival que reivindica la música de banda tindrà, com és habitual, accés lliure fins a completar aforament, i podrà seguir-se en directe per streaming a través de l'enllaç https://vimeo.com/user118260939
El Certamen de Bandes provincial disposa de més recursos econòmics i novetats organitzatives i estructurals després del parèntesi de 2020 a causa de la COVID, en la qual serà la primera edició que organitza la delegació específica de Bandes de Música que dirigix Jordi Mayor. "El més important ara era tornar a la normalitat i recuperar la presencialitat d'un festival que volem que isca al carrer i arribe als pobles, amb els estàndards de qualitat necessaris per a continuar creixent i promocionar el fenomen bandístic valencià", apunta el diputat Jordi Mayor.
Entre les novetats de la present edició, l'estructura del certamen "es veurà reforçada per un sistema de puntuació que passa de tres a deu criteris, amb l'objectiu de garantir unes deliberacions més precises per part d'un jurat que serà internacional". "Una altra de les novetats és un repertori més cuidat, amb l'aposta pels drets d'edició i composició, i l'encàrrec de noves obres", afig el propi Mayor, que en la seua condició de músic coneix bé el funcionament del col·lectiu.
Jurat internacional i programa
En espera que l'evolució de la pandèmia permeta implantar eixos canvis definitius que acosten el certamen als municipis, les novetats inclouen també un jurat internacional que estarà presidit per la directora d'orquestra Ingeborg Stijnen, presidenta del comité assessor de Cultura de la província de Limburg, als Països Baixos; i que comptarà a més amb els compositors i directors Julio Domingo Escamilla i Ferrer Ferran.
En la matinal de dissabte 11 actuaran les bandes de la secció quarta, amb els 'Versos a l'alba' de Julio Domingo com a obra obligada i un màxim de 40 músics participants. La Societat Amics de la Música de Benifaraig, dirigida per Jaume Castelló, la Societat Instructivo-Musical del Palmar, dirigida per Jordi Peiró, i la Banda Jove de l'Agrupació Musical Santa Cecília del Grao competiran pel primer premi de la secció interpretant un total de tres peces, una de preparació, l'obra comuna i una de lliure elecció.
A la vesprada serà el torn de la secció tercera, amb un màxim de 50 músics per banda i 'La festa de les falles' de Ferrer Ferran com a obra obligada. Competiran en esta secció la Tropical de Benigànim, dirigida per Juan Carlos Sempere; l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador, amb Manuel Godoy al capdavant; i l'Agrupació Musical Carrera Fuente de San Luis, sota la batuta de Dídac Bosch.
Per a la vesprada del diumenge 12 de desembre queda la secció segona que, amb un límit de 70 músics, comptarà en la present edició amb la participació de la Societat Protectora Musical la Lira d'Alfarp, dirigida per Hugo Chinesta. L'obra 'Juanes', del propi Chinesta, servirà de calfament a la banda d'Alfarp, que haurà d'interpretar com a peça obligada el 'Mare nostrum' de Miquel Asins i que ha optat per 'El jardín de las delicias' de Ferrer Ferran com a peça lliure.
El certamen té programades, fora de concurs, les actuacions de Jazzmatiks per a la jornada vespertina de dissabte, i de la Societat Musical la Primitiva de Rafelbunyol com a prèvia al lliurament de premis de la secció segona, abans del tancament d'esta 44ª edició.
También te podría interesar...