El Grup de Teatre Grec Komos obri la programació del festival Serenates amb 'Novecento' d'Alessandro Baricco
La representació de l’obra Novecento, la llegenda del pianista a l’oceà, d’Alessandro Baricco, pel Grup de Teatre Grec Komos, obrirà el diumenge, dia 24 de juny, a les 22.30 hores, la programació del Festival Serenates, que se celebra al Claustre del Centre Cultural La Nau i a la Plaça del Patriarca fins al 8 de juliol. El festival, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, celebra el seu 31é aniversari amb 13 nits de concerts de diferents estils.
Es compleixen 15 anys des que el Grup de Teatre Grec Komos posara en escena el seu primer espectacle teatral. Al llarg de la seua trajectòria, la formació dirigida per Miguel Navarro ha actuat en els principals festivals de teatre clàssic i ha guanyat multitud de guardons, entre els quals destaquen el primer premi nacional dels Buero de Teatro Joven en les seues dues modalitats i el primer premi en el Concurso Nacional de Teatro Grecolatino del Ministeri d’Educació en les seues dues categories. En el festival Serenates presenta l’obra Novecento, la llegenda del pianista a l’oceà, amb direcció escènica de Miguel Navarro, música de Josep Manel Campos, l’actor Miguel Torrecilla, el pianista Ismael Zazo i el Cor Eutherpe, que és una referència entre les agrupacions corals de la Comunitat Valenciana.
Aquesta obra és un reflex de gran part de les inquietuds artístiques del seu autor, Alessandro Baricco. En aquest monòleg teatral se superposen dues línies argumentals que s’alimenten mútuament. D’una banda, apareix la història del trompetista Tim Tooney, que narra els seus anys en el Virginian, un transatlàntic que recorria les rutes entre Europa i América en els anys d’entreguerres, i la seua amistat amb Novecento, el millor pianista de jazz que havia existit mai.
D’altra banda, emergeix amb una singular poesia la llegendària història de Novecento, un pianista extraordinari, amb una tècnica meravellosa, capaç d’arrencar notes màgiques del seu instrument, inaudites, que tocava cada nit al Virginian, carregat amb milionaris, turistes i emigrants. Es tractava d’un jove nascut al mateix transatlàntic i incapaç de baixar-se’n, perquè la terra li semblava un vaixell massa gran, un viatge massa llarg, una música impossible de tocar. A partir d’ací, una sèrie de personatges desfilen durant tota l’obra per enredar-se en el més profund de l’ànima humana.
Al llarg de la seua trajectòria, el festival ‘Serenates’ ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions: l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s’ha unit en aquesta edició. Les entrades, a 3 euros, poden adquirir-se a través de: http://www.latenda.es/entrades
En el marc de ‘Serenates’ s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.
13 nits de concerts
El festival ofereix tretze notes de concert. Després de l’actuació de la companyia Komos, dilluns 25 de juny s’estrena una producció pròpia per al festival Serenates: l’espectacle Reinterpretant la tradició: músiques i coreografies. Amb aquesta producció es presenta per primera vegada al públic el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb la secció de cambra de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Dimarts 26 de juny, l’Orquestra de València, que enguany celebra el 75é aniversari, oferirà un concert amb Enrique Palomares com a concertí i director, interpretant obres de Corelli i Mozart.
Dimecres 27 de juny, els alumnes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts oferiran una gala lírica, que inclou una selecció d’àries d’òperes d’autors com ara G. Rossini, G. Bizet, M. Salvador, etc.
Dijous 28 de juny, el grup valencià Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner, interpretarà el programa Arrels. Entre la tradició i el patrimoni, una nova proposta de la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica.
Divendres 29 de juny, el grup Melomans presenta l’espectacle musical 007 Licencia para cantar, una musicomèdia en què la música a cappella, el teatre i l’humor es fusionen per donar forma a un espectacle trepidant, sorprenent i divertit.
Dissabte 30 de juny, l’Orquesta de la Universidad de Alcalá ofereix el concert Los sonidos renovados/los sonidos olvidados. Amb la participació del guitarrista i compositor Fran Calvo presentaran la Suite Flamenca i amb el multiinstrumentista Abraham Cupeiro oferiran Os sons esquecidos.
Diumenge 1 de juliol, l’Orfeó Universitari de València, junt amb els grup de dansa Innovatori del moviment i l’ensemble de percussió PerKu-Va, representaran una producció pròpia per al festival Serenates: Noces, que té com a eix principal el ballet Les noces, d’I. Stravinsky.
Dilluns 2 de juliol comencen els concerts de música tradicional i popular de la mà del grup Milo Ke Mandarini. La seua música s’inspira en el fluir de l’aigua, en els esquellots de les cabres, en el sabor del deliciós oli d’oliva o en l’escalfor d’una bona foguera d’hivern…
Dimarts 3 de juliol, actua Efrén López Quartet. El multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues i populars de la Mediterrània oriental i de l’Orient Mitjà, actuarà juntament amb la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thoma; la polifacètica multiinstrumentista Míriam Encinas i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d’instruments de vent tradicionals.
Els dies 6, 7 i 8 de juliol, els concerts tindran lloc a la plaça del Patriarca. Divendres 6 de juliol, el grup de percussió Kontakte + Mara Aranda presenten l’espectacle poeticomusical Dotze treballs d’Hèrcules.
Dissabte 7 de juliol, el grup Teixint Terres presenta l’espectacle Corrrrpus, que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines.
Per acabar, diumenge 8 de juliol, la clausura del festival serà a cura del grup de música i ball tradicional Rascanya, amb gran experiència a l’hora de fer ballar el públic, compondrà un divertit i ballable directe apte per a tots els públics.