Rodolf Sirera rebrà el Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2019
La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat junt a Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, i Lucas Escobedo, director de la cerimònia, els detalls de la cerimònia dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes, que lliura per segon any consecutiu Cultura de la Generalitat.
Per segon any, Cultura de la Generalitat celebra els Premis de les Arts Escèniques i es consolida un projecte que es va posar en marxa l’any passat per a donar visibilitat i valorar els nostres professionals de l’escena: “Els Premis de les Arts Escèniques de Cultura de la Generalitat suposen un pas més en la visualització i el reconeixement social de la producció i creació escèniques valencianes, un sector molt potent i amb una riquesa i qualitat de primer ordre en l’àmbit estatal”, ha comentat Raquel Tamarit.
La secretària autonòmica ha fet èmfasi en el fet que “amb aquesta celebració, Alacant es converteix en la capital valenciana de les arts escèniques, amb nombrosos alacantins entre els nominats en diferents categories”.
Així mateix, la secretària autonòmica, Raquel Tamarit, ha anunciat el Premi d’Honor que atorga Cultura de la Generalitat, que en aquesta segona edició dels guardons ha recaigut en el dramaturg Rodolf Sirera.
Tamarit ha volgut destacar que “Rodolf Sirera és un dels nostres referents en la renovació del teatre valencià contemporani, junt amb el seu germà Josep Lluís. És un dels autors més importants i influents del teatre en la nostra llengua i és un intel·lectual compromés i amb una formació molt sòlida. Per tant, des de Cultura de la Generalitat volem retre-li homenatge per la seua trajectòria i perquè, a més, continua en actiu, i prova d’això és la recentment estrenada ‘Dinamarca’”.
Com a dramaturg, Rodolf Sirera ha escrit més de 50 textos, entre els quals destaquen ‘Plany en la mort d’Enric Ribera’ (1974), ‘El brunzir de les abelles’ (1977), ‘El verí del teatre’ (1978), ‘Cavalls de mar’ (1988), ‘Silenci de negra’ (2000) o ‘Trio’ (2012).
Ha adaptat obres d’Albert Camus, Eduard Escalante, William Shakespeare o Henrik Ibsen. A partir de 1995 incrementa la seua producció de guions, principalment de telesèries, amb productes de gran èxit com ara ‘Nissaga de poder’ (1996-1998), ‘El súper’ (1996-1999), ‘Temps de silenci’ (2001-2002), ‘Amar en tiempos revueltos’ (2005-2012) o ‘La catedral del mar’ (2018).
La seua trajectòria ha sigut reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el Crítica Serra d’Or en quatre ocasions i en dues ocasions el Premi Max.
La cerimònia i nominats de les comarques d’Alacant
Lucas Escobedo, director de la cerimònia, ha explicat que estarà dedicada al món del circ: “Una especialitat escènica que inclou teatre, música, text, expressió, acrobàcia i que viu un gran moment a la Comunitat Valenciana”.
El director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, Roberto García, ha destacat que “els membres del jurat han visionat 70 espectacles de teatre, dansa, circ, arts de carrer i espectacles per a xiquetes i xiquets, estrenats entre l’1 de gener de 2018 i el 30 de juny de 2019. El total d’inscrits en cadascuna de les 18 categories ha sigut de 662 artistes i muntatges”.
Així mateix, s’ha destacat la presència de nominats de les comarques d’Alacant en les diferents categories. Així, en la categoria a millor espectacle de dansa es compta amb la nominació de la companyia Titoyaya per ‘CARMEN.maquia’, dirigida per Gustavo Ramírez, que també està nominat en la categoria de millor direcció coreogràfica, pel mateix muntatge.
En la categoria de millor direcció coreogràfica també està nominada Sol Picó per la producció de l’IVC ‘Animal de séquia’.
En la categoria de millor espectacle de circ, es compta entre els nominats amb la companyia de Lucas Escobedo, director de la cerimònia del dia 14, pel seu espectacle ‘Yolo’, pel qual també està nominat a la millor direcció escènica.
En la categoria de millor espectacle de circ també està nominada la companyia El Fedito pel seu espectacle ‘Oyun’. Federico Menini també està nominat a millor artista de circ pel seu treball en aquest muntatge.
Com a millor actriu hi ha, entre les nominades, Pilar Almeria per ‘El jardí dels cirerers’; i com a millor ballarina, Diana Huertas, per ‘CARMEN.maquia’. Així mateix, Juanjo Llorens està entre els nominats a millor il·luminació per ‘Yolo’.
Totes les nominacions dels II Premis de les Arts Escèniques Valencianes
En la categoria de millor espectacle de teatre els nominats són: ‘El jardí dels cirerers’, de Companyia Teatre Micalet; ‘Homenaje a una desconocida’, de Teatro de La Catrina; i ‘La piedra de la locura’, de Companyia Hongaresa de Teatre. A millor espectacle de dansa: ‘SC_Santa Cultura’, de la companyia La Siamesa; ‘Canvas of Bodies’, de Taiat Dansa; i ‘CARMEN.maquia’, de Titoyaya Dansa.
Els nominats a millor espectacle per a xiquetes i xiquets: ‘Anna i la màquina del temps’, producció de Teatre Escalante creada per Dacsa Produccions; ‘Horta’, de la companyia L’Horta Teatre; i ‘Federico’, de la companyia La SubTerránea. Com a millor espectacle d’arts de carrer han sigut nominats: ‘Volat’, de la companyia Pepa Cases; ‘Mama’, de la Lola Boreal; i ‘All&Oli’, de La Furtiva-Scura Produccions.
Els nominats a millor espectacle de circ: ‘Yolo’, producció de Teatre Escalante creada per Compañía Lucas Escobedo; ‘Memphis Rock & Cirk’, de La Finestra Nou Circ; i ‘Oyun’, de la companyia El Fedito.
Les nominades a millor actriu són: Pilar Almeria per ‘El jardí dels cirerers’, Merce Tienda per ‘El muro’ i Laura Romero per ‘Acordarse de las cosas bellas’. Els nominats a millor actor: Pep Ricart per ‘La vida inventada de Godofredo Villa’, Enric Benavent per ‘Faust’ i Vicent Pastor per ‘El pacte’.
Diana Huertas per ‘CARMEN.maquia’, Ángela Verdugo per ‘SC_Santa Cultura’ i Lorenza di Calogero per ‘Animal de séquia’ han sigut nominades a millor ballarina, mentre que els nominats a millor ballarí són: Miguel Tornero per ‘Estos días azules…’, Martxel Rodríguez per ‘Canvas of Bodies’ i Joaquín Collado per ‘Crisálida (o la venganza de Leteo)’.
Els nominats a millor artista de circ: Federico Menini per ‘Oyun’, Júlia Martínez per ‘Yo, Púb(L)ica’ i Plácido Militano per ‘Yolo’. A millor direcció escènica han sigut nominats: Rafa Calatayud per ‘Tórtola’, Carla Chillida per ‘Tot explota’ i Lucas Escobedo per ‘Yolo’.
La nominació a millor direcció coreogràfica ha sigut per a: Sol Picó per ‘Animal de séquia’, Meritxell Barberá i Inma García per ‘Canvas of Bodies’ i Gustavo Ramírez Sansano per ‘CARMEN.maquia’. Així mateix, la de millor text és per a: Begoña Tena per ‘Tórtola’, Mafalda Bellido per ‘Chucho’ i Sònia Alejo per ‘La vida inventada de Godofredo Villa’.
La millor versió, traducció o adaptació: Paula Llorens per ‘Tirant’, Manuel Molins per ‘El jardí dels cirerers’ i Arturo Sánchez Velasco i Jaume Policarpo per ‘Faust’.
Els nominats a la millor composició musical son: Jesús Salvador ‘Chapi’ per ‘Animal de séquia’, Víctor Lucas per ‘Tórtola’ i Carles Chiner per ‘El muro’. A la millor il·luminació: Juanjo Llorens per ‘Yolo’, Ximo Olcina per ‘Tirant’ i Ximo Rojo per ‘Faust’.
Finalment, els nominats a millor escenografia són: Jaume Policarpo per ‘Faust’, Luis Crespo per ‘Anna i la màquina del temps’ i Los Reyes del Mambo per ‘Horta’. A millor vestuari: Maria Poquet per ‘Tirant’, Isabel Requena per ‘El jardí dels cirerers’ i Carmen Arce per ‘Tórtola’.