Presentació llibre 'El barri que vam imaginar. Cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí' en Espai Rambleta
Es tracta d'un llibre-guia sobre les experiències veïnals de la Associació de Veïnes i Veïns de Sant Marcel·lí, que en 2016 va celebrar la seua 40 aniversari.
L'objectiu del llibre és donar a conèixer al públic valencià la història d'aquest barri de la perifèria sud de la ciutat, a través de disset capítols en els quals abordem les lluites més emblemàtiques, com el soterrament de les vies de l'AVE, la reivindicació del Parc de la Rambleta i l’Espai Rambleta, o l'ampliació del Cementeri General. Però també els valors i els compromisos socials que els habitants del barri han contret amb la democràcia, la igualtat o la cultura valenciana.
El barri que vam imaginar recapitula el passat i el present de l'acció d'un dels barris més particulars i combatius de la ciutat.
L'autoria correspon a Tono Vizcaíno, arqueòleg, Aida Vizcaíno, sociòloga i politòloga, i Yaiza Pérez, sociòloga. El disseny és obra de Carles Rodrigo, i està inspirat en el disseny pamfletari dels moviments ciutadans de la Transició.
El projecte parteix d'un estudi sociològic d'entrevistes i anàlisis de premsa (des de 1973), presentat de manera divulgativa i fresca, escapant de l'habitual enfocament i llenguatge de la lluita veïnal i del moviment social. Cerquem, de fet, acostar-nos a un públic general –especialment un públic jove– interessat en la història i, sobretot, en la realitat de la ciutat de València.
El llibre està patrocinat pel Ajuntament de València a través de la Regidoria de Govern Obert, Transparència i Participació Ciutadana, i en ell han col·laborat Caixa Popular i Espai Rambleta.