Vicent Andrés Estellés, "el poeta del poble", arriba al Centre del Carme
El proper març faran 20 anys de la mort d'un dels poetes més influents de la nostra llengua. L'aniversari de Vicent Andrés Estellés, però, només és "una excusa per", tal i com ens conta Manuel Pérez Saldanya (President de la Comissió de l'Any Vicent Andrés Estellés), doncs ja hi havia una intenció manifesta de retre homenatge al que molts estudiosos consideren "el nostre millor poeta des d'Ausiàs March".
Amb motiu d'aquest aniversari, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'ha volgut sumar a les celebracions i, a través del Centre Cultural del Carme, ha organitzat una exposició molt completa que es podrà visitar fins el dia 17 de febrer. Aquesta mostra, ens diu Pérez Saldanya, "ofereix una visió global de l'autor des de totes les perspectives, fent referència a aspectes biogràfics, a la seua publicació, a les traduccions a altres llengües de la seua obra i a tota la part de musicació de la seua poesia, que també és molt important". Així, podem veure fotografies de la seua infància i de tota la seua vida, i també llegir els seus versos o escoltar-los musicats per alguns dels nostres músics més importants.
Però l'homenatge al poeta no acaba en aquesta mostra. Des de l'Acadèmia, s'han organitzat tota una sèrie d'activitats (exposicions itinerants per a centres docents i associacions, conferències, recitals, col·laboracions amb Ajuntaments per contribuir a la difusió de l'obra estellesiana...), entre les quals en destaquem dos. D'una banda, l'edició d'una obra d'estudis que actualment es troba en la fase de revisió i que farà una aportació rellevant a la figura i l'obra del poeta de Burjassot. També s'hi dedicarà un bloc del llibre a la llengua literària i a la contribució de l'escriptor al teatre i al periodisme. Tal i com afirma Manuel Pérez Saldanya, estem parlant d'un autor que, "sota l'aparença senzillesa dels seus versos, té tot un complex món de referències culturals i literàries". A més d'aquest llibre, s'editarà una guia didàctica per als nivells superiors de l'ensenyament, així com un còmic per als més menuts.
I, d'altra banda, trobem "La mirada d'un poeta", una visita guiada per la València de l'època amb comentaris i lectures de les obres de l'escriptor. La ruta, dissenyada per Isabel Anyó, la neta de Vicent Andrés Estellés, "suposa un bon complement a l'exposició i està tenint una acollida molt bona", assenyala Manuel Pérez Saldanya. Es pretén que el públic interactue en el que des de l'Acadèmia consideren una oportunitat única per acostar-se als poemes de l'autor. Aquesta ruta, que comença a la plaça de l'Ajuntament i finalitza a la pròpia exposició, ofereix la possibilitat de concloure-la amb una visita guiada a aquesta última.
Parlem, doncs, d'una proposta completíssima que vol commemorar l'aniversari d'un poeta que, diu Pérez Saldanya, "va saber connectar amb els lectors d'una manera directa. El caràcter reivindicatiu i vivencial de la seua poesia continua tenint un atractiu impressionant generació rere generació. Per la seua importància com a escriptor i per la seua contribució a la normalització de la llengua i a la reivindicació de la nostra cultura, era necessari fer-li un homenatge", conclou el President de la Comissió.