CIUTAT
Plan Director Punto Cero obté el primer premi València Ciutat de la Innovació per a ajudar la ciutat a ser climàticament neutra en 2030
S'ha premiat el projecte que millor impacte en la missió València Ciutat Neutra, primera de l'estratègia d'innovació Missions València 2030
REDACCIÓ
2021-12-02
Entrega del premi.
L'Ajuntament de València, a través de la fundació València Clima i Energia i el centre d'innovació Las Naves, ha fet lliurament del premi València Ciutat de la Innovació a "Plan Director Punto Cero: Motor de la Misión Valencia Ciudad Neutra". Un premi de 100.000 euros fruit d'una convocatòria internacional per a buscar el projecte que millor impacte en la missió València Ciutat Neutra, primera de l'estratègia d'innovació Missions València 2030.
La primera missió València Ciutat Neutra persegueix la descarbonització de la ciutat en 2030 per i per a la ciutadania, tal com proposarà la Comissió Europea en el primer trimestre de 2022 en la seua cerca de 100 ciutats europees disposades a acceptar el repte de la transició sostenible.
La quantia econòmica del Premi València Ciutat de la Innovació de 100.000 euros procedeix del reconeixement que la Comissió Europea va donar a la ciutat de València en 2020 per ser una de les sis millors ciutats europees innovadores gràcies a la seua estratègia Missions València 2030. Els fons es destinen al millor projecte d'innovació, que evidencie el major impacte en la missió climàtica. I el vencedor ha sigut Plan Director Punto Cero, un equip multidisciplinari que posarà en marxa diverses iniciatives per a contribuir a la neutralitat climàtica de tres barris de la ciutat i poder posteriorment aplicar-les a tota l'urbs.
En la valoració dels projectes presentats s'ha tingut en compte l'impacte potencial sobre la Missió València Ciutat Neutra, és a dir, sobre el seu objectiu de descarbonitzar barris o pobles de València. També que oferiren una inversió addicional i que la pròpia empresa complementara amb recursos propis els 100.000 del premi. A més, s'ha valorat que el seu treball tinguera potencialment efectes positius en termes d'ocupació de qualitat i inclusiva, així com que implicara i mobilitzara l'ecosistema.
El projecte guanyador ha sigut "Plan Director Punto Cero: Motor de la Misión Valencia Ciudad Neutra". Aquest projecte proposa la creació d'una innovació metodològica cíclica i multinivell que permetrà obtindre un Pla Director mitjançant eines de dades, diagnòstic, simulació i avaluació que determine les accions a desenvolupar en cada districte de València. D'aquesta manera s'intentarà aconseguir la neutralitat climàtica intervenint en àmbits tan importants com: la mobilitat, l'aigua, l'energia, la construcció, l'urbanisme ecològic, el reciclatge, la naturalització i biodiversitat, la implicació social i ciutadana, i la co-governança.
Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, ha destacat que "aquest projecte ha sigut seleccionat pel seu alt impacte en els objectius de descarbonització de la ciutat en les etapes inicials de la missió climàtica, que la inversió privada addicional aplicada per la candidatura ofereix invertir 2 euros per cada euro públic invertit en el premi, triplicant així els recursos destinats al projecte d'innovació fins a arribar a la xifra de 300.000 . També per la seua capacitat d'aconseguir una àmplia mobilització de l'ecosistema d'innovació i per la seua clara aposta per la innovació ciutadana i la participació que garanteix la integració dels laboratoris ciutadans de València i els orienta a la missió València Ciutat Neutra".
El consorci guanyador està compost per entitats com el Centre de Tecnologies Físiques, l'Institut de Restauració de Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, Carpe Studio, equip d'innovació ciutadana i participació i els estudis d'arquitectura i urbanisme Arqueha i JJHB.
Així mateix, completaran l'equip empreses de l'àmbit del programari i la tecnologia com McNeel, Laberit, Etra i Wallacei, de la mobilitat sostenible com Cargreen, d'energies renovables com Grupotec, de la construcció i habitatge com Becsa, Kronos, Rockwool i Fermax, de certificació i impacte ambiental, com Breeam España i Land Studio i de gestió de residus com Fovasa Medi ambient, Cocircular i Ecocidi.
En els dos anys de treball comptaran amb el suport tècnic i humà d'agents de les quatre hèlices de la innovació. La universitat aportarà coneixement expert en diverses disciplines com són la rehabilitació arquitectònica i la sostenibilitat en l'edificació, a través de tècniques d'intervenció avançades, la simulació energètica o l'anàlisi del cicle de vida.
'Entenem que la transició energètica cap a la neutralitat climàtica és l'única via per a satisfer les necessitats de la societat sense comprometre la capacitat de les següents generacions. El compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides per a 2030 ens permetran garantir com a societat l'equilibri entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social. Aquesta és una mostra més de la col·laboració activa amb empreses i organismes públics, per a fer arribar a la societat tota l'activitat científica i investigadora que es genera en ella, a més de la formació de professionals altament qualificats.' van assenyalar a la recepció del guardó.
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment s'acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
También te podría interesar...