Rutes i visites guiades gratuïtes a La Nau amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni
El divendres 18 i el dissabte 19 d'octubre tindran lloc al Centre Cultural La Nau les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) de la Universitat de València. Aquestes jornades s'emmarquen en el programa de sensibilització sobre el patrimoni cultural, promogut pel Consell d'Europa en col·laboració amb la Comissió Europea, que té l’objectiu que la societat conega el divers patrimoni universitari des d'una dimensió europea. El lema escollit per a aquesta edició, que involucra més de 50 estats, és ‘Art i oci’.
Amb aquestes jornades, la Universitat se suma a la commemoració per acostar el seu patrimoni cultural a la societat i difondre els valors que representa el seu ric llegat.
Les JEP a la Universitat de València constaran d'una activitat nuclear gratuïta titulada ‘La Universitat vista pels viatgers del segle XIX, que consisteix en una visita basada en rutes confeccionades per persones erudites i intel·lectuals del segle XIX que van visitar l'edifici històric de la Universitat, i que se celebrarà el divendres, a les 12.00 h i a les 18.00 h, i el dissabte, a les 12.00 h, i una altra de complementària que consisteix en visites guiades gratuïtes a exposicions de la Nau.
L'activitat complementària consta de tres visites gratuïtes a exposicions guiades pels seus comissaris: ‘Gent i llocs. Gabriel Cualladó en la col·lecció de l’IVAM’, a càrrec d'Álvaro de los Ángeles (divendres, a les 13.00 h); ‘Àvies, inventors i vampires’ (divendres, a les 17.00 h), a càrrec d'Álvaro Pons, director de l'Aula de Còmic Universitat de València; i ‘Vicent Ferrer: un predicador de la tardor medieval’, a càrrec de Francisco Gimeno, catedràtic de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València (dissabte, a les 11.00 h).
Per participar en alguna d'aquestes activitats, cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a visites.guiades@uv.es.
Les JEP: una acció conjunta per la cultura a la UE
Creades pel Consell d'Europa a França el 1985, les JEP es van convertir en una acció conjunta amb la Unió Europea el 1999. Des de llavors, han esdevingut el major esdeveniment cultural europeu de caràcter participatiu, en el qual cada any més de 30 milions de ciutadans europeus visiten uns 50.000 monuments i llocs a través d'aquesta activitat que involucra els 50 estats signataris del Conveni Cultural Europeu.
Els objectius són múltiples, entre els quals hi ha sensibilitzar la ciutadania sobra la riquesa i la diversitat cultural d'Europa, fomentar el diàleg intercultural, combatre el racisme i la xenofòbia, afavorir la tolerància a Europa, a més de sensibilitzar la societat, les administracions i els responsables polítics de la necessitat de protegir el patrimoni davant les noves amenaces.
Aquest programa, a més, revesteix una doble perspectiva. D'una banda, inclou una dimensió local, vinculada a la valorització dels recursos patrimonials del territori i que ofereix l'oportunitat de millorar el coneixement i promocionar el patrimoni material i immaterial de cada regió; i, d'altra banda, revesteix una dimensió europea, que s'enfoca a posar de manifest el nostre patrimoni comú, enriquit per la gran diversitat cultural europea, un patrimoni comú que constitueix un recurs econòmic i un factor de vincle social, de diàleg intercultural i de comprensió mútua.