MÚSICA
El Palau de la Música i l'Orquestra de València reten homenatge al pianista valencià Fernando Puchol
El programa estarà dirigit per Álvaro Albiach i comptarà amb el pianista Xavier Torres
REDACCIÓ
2021-10-21
Fernando Puchol.
El Palau de la Música i l'Orquestra de València oferiran demà dijous un concert d'homenatge a la figura del reconegut pianista valencià Fernando Puchol, que va faltar el 31 de desembre de l'any passat, 2020. L'acte començarà a les 19.30 hores en l'escenari del Teatre Principal, sota la batuta d'Álvaro Albiach, i amb Xavier Torres com a concertista, en un programa en el qual s'interpretarà el Concert per a piano de l'il·lustre compositor valencià Francisco Llácer Pla, i la cèlebre Simfonia núm. 3 "Escocesa" de Félix Mendelssohn.
La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha recordat que Puchol va ser un dels grans concertistes de la seua època, reconegut a nivell nacional i internacional, i mestre d'una generació molt rellevant de pianistes. La regidora s'ha referit al programa triat per a este homenatge, i ha assegurat que "hem tingut molta cura a programar una obra que aglutinara els valors que envolten la seua figura, i un d'ells va ser la difusió de l'obra pianística dels compositors valencians de la seua època". "El concert per a piano de Francisco Llácer Pla", ha afegit Tello, "era la millor elecció per a homenatjar-ho, ja que està dedicat al mateix Fernando Puchol i, a més, ho va interpretar i va estrenar amb l'Orquestra Nacional en 1986".
Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha recordat que Fernando Puchol "va ser un excel·lent pianista, dotat d'una gran tècnica i musicalitat, que va debutar amb l'Orquestra de València en 1964, per a després actuar nombroses vegades interpretant a Beethoven, Mozart, Grieg, Rimski-Kórsakov i Llácer Pla, i amb la direcció de mestres com Pedro Pírfano, García Navarro, José Cervera Collado, Manuel Galduf o Víctor Pablo Pérez".
Fernando Puchol va rebre classes de piano amb Daniel de Nueda i d'anàlisi i composició de Manuel Palau i Francisco Llácer Pla. Va ampliar la seua formació pianística i musical a París i a Viena amb els mestres Luis Galve i Hans Graf. Alhora que desenvolupava la seua carrera internacional com a concertista, es va bolcar en l'exercici de l'ensenyament i va ser catedràtic de piano del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid durant més de quaranta anys. Durant anys va ser jurat i assessor del Concurs Internacional de Piano de València "Premi José Iturbi".
Com a concertista, la presentació en públic de Fernando Puchol va tindre lloc, als set anys d'edat, precisament al Teatre Principal de València, amb obres de Beethoven, Schubert i Chopin. Va cobrir un ampli repertori: teclat espanyol del segle XVIII, Beethoven, Chopin, Liszt, Schumann, la música impressionista i el piano del segle XX, prestant especial dedicació a la música contemporània espanyola, àmbit en el qual va dur a terme estrenes absolutes d'obres de Llácer Pla, José Evangelista, Manuel Palau, Ramón Barce, Carmelo Bernaola, Carlos Palacio, Tomás Marco, Javier Darías, Carmen Verdú, Eduardo López-Chávarri, Amando Blanquer, José Báguena Soler... i primeres audicions a Espanya d'obres de Hindemith, Vuataz, Krenek, Tansman, Reger, Bernstein... Va formar sengles duos amb el violinista Pedro León i amb la pianista Ana Bogani, i va col·laborar amb el Quartet Enesco.
Entre altres distincions, Fernando Puchol va ser corresponent de les reials acadèmies de Belles Arts de Sant Carles (València) i Santa Isabel d'Hongria (Sevilla), membre d'honor de l'EPTA (Associació Europea de Professors de Piano) i medalla d'or dels conservatoris de Madrid i d'Oriola, així com de la Universitat Nacional de Taipei (Taiwan). Va rebre el Premi Nacional del Disc del Ministeri de Cultura d'Espanya.
También te podría interesar...