L'Orquestra de València dedica un concert commemoratiu al dia del poble valencià
El Palau de la Música ha programat per a demà dijous el tradicional concert de l’Orquestra de València amb motiu del 9 d’Octubre, que serà dirigit per Rubén Gimeno i en el qual es podrà escoltar la “Dansa plenilunial” del ballet “Passionera” del compositor valencià Vicent Garcés, primera interpretació de la formació simfònica valenciana, així com “Cuatro madrigales amatorios” de Joaquín Rodrigo i unes altres obres del gran repertori.
D’esta manera, “la sala de l’Auditori de Les Arts serà l’escenari on l’Orquestra interprete l’obra de Garcés, infreqüent en el repertori simfònic, i d’un autor que va ser una figura fonamental del “Grup dels Joves”, format també per Vicente Asencio, Emilio Valdés, Luis Sánchez i Ricardo Olmos”. Segons ha explicat la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello “contribuïm amb este concert que commemora el dia del poble valencià, a donar visibilitat i a reconéixer la música dels nostres grans compositors, però també la figura d’un gran autor com va ser Vicent Garcés, impulsor del nacionalisme musical valencià i que va ser relegat a l’oblit després de la Guerra Civil, per la seua implicació amb la Segona República”.
En el concert també es podrà escoltar “Cuatro madrigales amatorios” d’un altre valencià, el mestre Joaquín Rodrigo, que cantarà la soprano Elena de la Merced. El “cèlebre” poema simfònic “Capritx espanyol” de Nikolai Rimski-Kórsakov i les suggerents “Danses fantàstiques” de Joaquín Turina, així com l’“Himne de la Comunitat Valenciana” del mestre José Serrano, completen este programa ple de melodia, ritme i colorit orquestral.
Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha afirmat que “una de les claus de la temporada de l’Orquestra de València és la recuperació i presència del patrimoni musical valencià”, i este concert del 9 d’octubre, segons Ros “combina la música d’un dels nostres compositors més universals com és Joaquín Rodrigo amb l’obra de Vicent Garcés, un autor injustament oblidat malgrat la seua qualitat artística”.
Rubén Gimeno és director de la Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid i director artístic de la Jove Orquestra d’Euskadi. Va ser el director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès del 2009 al 2016. També va ser director artístic de l’Orquestra Simfònica Jove de Galícia durant sis anys. Com a director convidat ha dirigit les grans orquestres espanyoles i les orquestres simfòniques de Norrkoping i de Gävle, l’Orquestra de Cambra de Ginebra, l’Orquestra SAMI (Suècia) i l’Orquestra Nacional de Colòmbia. I ha col·laborat amb solistes com Lang Lang, Midori, Violeta Urmana, Steven Isserlis, Dimitri Sitkovetsky, Maria Bayo i Michel Camilo, entre altres.
Elena de la Merced va debutar amb la Kammeroper de Viena el 1997 amb el paper de Carolina en “Il matrimonio segreto” de Cimarosa, per a després seguir diversos rols d’òperes de Mozart, Donizzeti, Rossini, Haendel, Gluck, Verdi, Puccini, etc, actuant en grans festivals i teatres com Bregenz, Munic, Lieja, Champs Elysées, Teatre Reial, Gran Teatre del Liceu, Los Angeles, Washington, Lausanne, Comunale di Bologna, La Fenice de Venècia, etc., sota la direcció de Maazel, Frühbeck de Burgos, López-Cobos, Ros-Marbà, Viotti, Plasson…Va fer el debut en el Teatre alla Scala de Milà en la sarsuela “Luisa Fernanda” de Moreno Torroba amb Domingo.