Cultura Festiva impulsa l'homologació del Museu de la Setmana Santa Marinera com a museu oficial
En la línia de dignificació i promoció dels museus festius de la ciutat, el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha impulsat una moció per elevar a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la sol·licitud per regularitzar la situació del Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín com a museu oficial, segons la normativa vigent de la Generalitat Valenciana.
Com és conegut, en este mandat ja s’ha impulsat i aconseguit l’homologació com a museu oficial valencià del Museu Faller de València. Precisament eixe procediment “exitós” és el que es pretén seguir ara amb el museu de la festa gran dels Poblats Marítims de València, donat que el Museu de la Setmana Santa Marinera no està catalogat ni com a museu ni com a col·lecció museogràfica “tot i que sí acomplix els requisits i les funcions necessàries”. “No obstant això, mai abans s’havia demanat el seu reconeixement ni iniciat cap tipus d’actuació al respecte tot i que en una Comissió de Cultura i Educació de 2012 es va aprovar una proposta d’acord que indicava que calia dur a terme els tràmits necessaris per aconseguir el reconeixement”, segons ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.
Una vegada aprovada ara en la Comissió Municipal de Desenvolupament Humà per unanimitat la moció impulsada per Fuset serà la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana qui tindrà la competència per reconèixer este espai cultural com a museu oficial.
“Hem fet un esforç molt gran per dignificar el Museu de la Setmana Santa Marinera, el del Corpus i el Museu Faller. València té un gran patrimoni cultural festiu que mereix ser preservat i difós i això és el que estem fent i continuarem fent”, ha explicat Fuset, qui ha destacat que l’homologació com a museu oficial permet dignificar el contingut del museu, millorar la seua promoció i accedir a ajudes i programes públics de suport als museus. “Lluny de la deixadesa i l’abandonament de governs anteriors, tenim la voluntat de dignificar els museus festius de la ciutat com a espais d’integració i promoció del nostre patrimoni cultural festiu”, ha explicat.
El Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín acull sis col·leccions diferents amb un gran valor etnològic i artístic, que ajuden a mostrar les singularitats i els valors de la segona festa gran de la ciutat, reconeguda com una de les més emblemàtiques per la seua personalitat i popularitat.
En 2016 Cultura Festiva ja va impulsar la dignificació d’este museu amb una subvenció de 70.000 euros per a la Junta Major de la Setmana Santa Marinera de València per tal de promoure la protecció d’eixe espai cultural i salvaguardar tant el propi museu com algunes de les peces i imatges que en ell es conserven.