EXPOSICIONS
La Marina de València reivindica la figura de l'empresari, col·leccionista i mecenes valencià Vicent Madramany amb una gran exposició col·lectiva
La primera gran mostra col·lectiva del centre Àcentmètresducentredumonde de Perpinyà
REDACCIÓ
2021-11-02
Eposició de Vicent Madramany.
Salvador Dalí va situar l'estació de Perpinyà en el centre del món. I a cent metres d'allí, el valencià Vicent Madramany va obrir, en juny de 2004, un espai artístic de 1.400m2 que va batejar com Àcentmètresducentredumonde i en el qual va reunir una col·lecció d'obres que daten des de mitjan 60 fins a l'actualitat, amb un format inèdit de col·leccionisme cooperatiu.
La Marina de València celebra la figura de Madramany, impulsor de la internacionalització de les cooperatives agràries valencianes, i la seua col·lecció d'art contemporani, amb la primera exposició col·lectiva que se celebra a València del centre Acentmètresducentredumonde. 101 obres de gran format de 33 artistes que representen una significativa mostra de la pintura europea actual i de la particular manera d'entendre l'art contemporani de l'empresari i col·leccionista valencià.
Valerio Adami, Lucebert, Ben Vautier, Jean Le Gac, Pat Andrea, Toni Bevan o Claude Viallat, comparteixen espai en La Base de La Marina de València amb els valencians Armengol, Javier Chapa, Adrià Pina, Chema López, Boix, Heras, Santiago Ydáñez,Tania Blanco, Mery Sales, Carolina Ferrer o Ernesto Casero, en una exposició que reflecteix la pluralitat de llenguatges estètics de la col·lecció iniciada per Madramany.
La mostra, comissariada per Artur Heras i Josep Salvador, podrà visitar-se de forma gratuïta entre el 27 d'octubre i el 10 de gener en La Base, antiga base de l'Alinghi, en La Marina de València.
L'exposició està vertebrada entorn de tres temes: memòria, ficció i identitat, en un espai emblemàtic, La Marina de València, que suposa una potent projecció cap al futur que dóna continuïtat al caràcter industrial del centre Àcentmètresducentredumonde i a la idea de Madramany d'imaginar una mirada capaç d'emocionar-nos eternament.
L'exposició estarà acompanyada de diverses activitats paral·leles que pretenen suscitar una reflexió comuna entorn del cooperativisme agrari i l'exportació agrícola, així com al paper de l'art en La Marina de València. També, una vegada a la setmana, s'oferirà una visita guiada a la mostra.
Empresari, col·leccionista i mecenes valencià
Nascut en la localitat de l'Alcúdia, Vicent Madramany (L'Alcúdia 1946 - Perpinyà 2018) va ser un dels responsables de la internacionalització del món cooperatiu valencià. El seu negoci d'importació i exportació de fruita li va portar a la gerència de la Cooperativa Agrària de l'Alcúdia i, posteriorment, a traslladar-se a Perpinyà de la mà de Anecoop, amb l'objectiu d'internacionalitzar la cooperativa.
La passió per l'art iniciada en la seua joventut, li va portar a fundar el Centre d'Art Contemporani Àcentmètresducentredumonde, en un antic magatzem d'expedició situat al costat de l'estació de trens. Un espai que es va convertir en tot un referent artístic que a més duu a terme una important labor de difusió dels artistes valencians i que compta avui dia amb més de 400 obres de grans noms com Manuel Boix, Artur Heras, Miquel Navarro, Rafael Armengol, Carmen Calvo, Tania Blanco o Balbino Giner, entre altres.
Una de les particularitats del centre és el seu format de col·leccionisme cooperatiu i el seu caràcter viu i obert. Després de la seua fundació, per part de Madramany en 2004, la col·lecció es va anar obrint a mecenes, artistes i col·leccionistes, convertint-se en un centre de referència i una gran ambaixada artística de València a França.
La presentació de l'exposició s'ha celebrat amb la presència del director general de la Marina de València, Vicent Llorens; el director general adjunt, Evarist Caselles; els comissaris de la mostra Artur Heras i Josep Salvador i el president de la fundació Àcentmètresducentredumonde, Salvador Pavía.
"Crec que és una de les iniciatives més boniques que he dut a terme com a director general del Consorci València 2007", assenyalava Llorens durant la seua intervenció, en la qual ha destacat que "aquesta exposició és la reivindicació d'una persona que volia ser normal; volia ser valencià i europeu, volia ser de la cooperativa però al mateix temps volia obrir-se als corrents d'art contemporani. Des de la Marina de València volem reivindicar la figura de Vicent Madramany".
L'artista i comissari de la mostra, Artur Heras, ha destacat la intenció de l'exposició de mantenir l'esperit de la col·lecció de Madramany, "una persona que sentia gran passió per la pintura, que era incansable en el seu interès per conèixer o parlar sobre la pintura i que transmetia aqueixa passió a tothom".
Per part seua, el també comissari Josep Salvador, ha explicat la divisió de l'exposició en tres eixos temàtics, "memòria, ficció i identitat, reunint obres des dels anys 60 a l'actualitat de diversos artistes i estils".
"Vicent era una persona normal marcada per una passió vital, per les persones i per l'art. Quan va obrir el centre la seua intenció era crear una cooperativa de col·leccionistes a Perpinyà. Al principi va començar col·leccionant obres dels seus amics, però després el va obrir a altres artistes, i des de 2004 va anar incorporant a altres mecenes. Aquesta exposició suposa una ambaixada de València a Perpinyà, i ha sigut fruit d'anys d'investigació i converses", comentava Salvador Pavía, president de la fundació Àcentmètresducentredumonde.
Finalment, el director general adjunt de la Marina de València, Evarist Caselles, ha conclòs la presentació destacant la coincidència de la mostra amb la celebració del València Boat Show, saló nàutic de València, i anunciant els esdeveniments paral·lels que es duran a terme en els pròxims mesos. "Generarem sessions de reflexió sobre el paper de l'art en La Marina de València i sobre el cooperativisme i el món de l'exportació agrària i volem que els centres escolars i de formació puguen venir a gaudir de la mostra".
L'exposició podrá visitar-se de dimarts a divendres de 12.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores, dissabtes de 10.00 a 19.00 hores (horari ininterromput) i diumenges de 10.00 a 15.00 hores. Els dilluns la mostra estarà tancada al públic excepte els dilluns festius que tindran el mateix horari que els diumenges.
También te podría interesar...