Més de 100 estudiants de 21 municipis valencians participen a la final del certamen De Viva Veu
Millorar la comprensió lectora, gaudir dels llibres amb els altres i convertir la lectura en un acte d’oci col·lectiu. Aquests són els objectius de Certamen Escolar De Viva Veu, el concurs de lectura en veu alta que ha celebrat aquest dissabte, 25 de maig, la seua final. A l’encontre, que ha tingut lloc al teatre Olympia del cap i casal, han participat 108 estudiants de 21 poblacions d’arreu del territori valencià. Així, durant tot el matí, els alumnes (de 3r de Primària a 4t d’ESO) han llegit a les més de 900 persones congregades fragments de texts literaris que havien treballat prèviament a l’aula. L’acte, amb guió i direcció de la companyia de teatre La Dependent, ha comptat amb la presència de Jaume Fullana, director general de Política Educativa de la Generalitat.
La iniciativa –organitzada per la Fundació Full i Feets. Gestió de Projectes amb el patrocini principal de Caixa Popular i la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport– està dirigida a l’alumnat d’Educació Primària i Secundària de les poblacions de la Comunitat Valenciana i aspira reforçar la tasca que es fa als centres docents. Com cada any, el projecte De Viva Veu ha estat vertebrat al voltant de tres fases diferenciades: primer es desenvolupen diverses activitats als 87 centres educatius participants, després cada localitat realitza el seu propi Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta, on en aquest curs han participat 300 alumnes. Per últim, té lloc la Final del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta, on participen estudiants de tota la Comunitat Valenciana. En total, més de 12.000 xiquetes i xiquets valencians han gaudit d’alguna de les activitats que conformen el projecte De Viva Veu.
El concurs està estructurat en quatre categories d’edat i nivell escolar: Teuladins (3r i 4t de Primària), que aquest any han llegit fragments del llibre El Gran Amor d’una Gallina; Blavets (5é i 6é de Primària), amb Una família de Por; Passerells (1r i 2n d’ESO) amb l’obra Retorn a l’illa blanca; i Orenetes (3r i 4t d’ESO), que han treballat Els dimonis de Pandora. Tots els guanyadors han rebut un lot de llibres.
Així, Carla Ramón, de Benetússer, ha assolit el primer premi a l’equip dels Teuladins (mencions: Lorena Hernández, d’Utiel; Teresa Colomina, resident a Guadassuar; Carla Cubel, d’Algemesí; i Cèlia Garcia, veïna de Vinalesa). A la categoria Blavets, el guanyador ha estat Rubén García, d’Utiel (amb mencions per a Marta Santarufina, de Vinalesa; Elena Simón, veïna d’Ibi; Eric Rodríguez, de Montserrat; i Sofia Lucas, d’El Campello).
Quant al grup de Passerells, la primera posició ha sigut per a Claudia Ribes, de Guadassuar. Les mencions han sigut entregades a Patricia López, d’Orpesa; Aitana Martínez, qui estudia a Catarroja; Azael Baeza, d’Ibi; i Natxo Díez, de Museros. Finalment, l’equip guanyador a la categoria d’Oronetes, ha sigut l’integrat per les alumnes de Catarroja Carme Reig, Carmen Muñoz i Aitana Esteve. En aquesta competició per grups, han rebut mencions especials els equips de Riba-roja del Túria, Benetússer, Algemesí i Benifairó de les Valls.
El jurat de Primària ha estat integrat per Manel JM Romero, secretari de la Fundació FULL; Àfrica Ramírez, presidenta de l’AEPV; i Francesc Alós, director de RSE i Relacions Institucionals de Caixa Popular. Per la seua banda, al jurat de Secundària han participat Jesús Figuerola, president de FULL; Teresa Val, directora de projectes de la mateixa entitat i la docent Carme López.
Sobre les potencialitats i avantatges de la lectura en veu alta
Com expliquen els responsables del projecte De Viva Veu, la lectura i l’escriptura “són considerades eines primordials i bàsiques de la resta d’aprenentatges i, per tant, han de constituir un objectiu d’atenció preferent no sols durant tota l’etapa d’educació obligatòria sinó més enllà”. En aquest sentir, defenen que el projecte no es centre només en els estudiants de menys edat; “les activitats de descodificació i comprensió lectora no s’haurien de limitar a la Primària, sinó que hauria de ser un objectiu que es prolongara al llarg de l’Educació Secundària”, apunten.
En aquest sentit, subratllen que les iniciatives de lectura en veu alta poden esdevenir “un bon camí per a crear lectors i lectores” perquè compartir les lectures i les paraules, “i fer-ho d’una manera plaent”, pot arribar a convertir-se “en un vehicle socialitzador que fomenta la comprensió i desenvolupament de la fantasia”. Igualment reconeixen que la lectura “per definició és individual i intimista, però de vegades també pot ser molt divertit compartir-la i aprofitar els lligams que teixeix per a despertar l’esperit lector”.