L'Institut de Drets Humans celebra un cinefòrum sobre les dones en Palestina
L'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) celebra dijous que ve 20 de maig un cinefòrum virtual d'accés lliure i presencial amb aforament limitat amb el títol de "Dones, resistència i construcció de la memòria en Palestina", en el qual es projectarà el documental "Filles de la NaKba".
L'acte, que s'organitza en el marc del Màster i el Programa de Doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, començarà a les 17.30 hores i podrà seguir-se a través d'aquest enllaç:
https://eu.bbcollab.com/guest/3044fd827aa04a6a8dd3988677327f54
Després de la projecció del documental, se celebrarà una taula redona en la qual intervindran la directora del documental, Estela Vidal Durà; Jaldía Abubakra, activista palestina que ha participat en el rodatge i Jorge Ramos Tolosa, professor d'Història Contemporània de la Universitat de València.
El documental "Filles de la NaKba" recull les dates i successos més significatius de la colonització del territori palestí de l'últim segle i revela de quina forma les dones palestines han participat i han sigut presents en totes les formes de lluita i resistència contra l'ocupació, primer britànica i posteriorment sionista. El documental submergeix a l'espectador en el dia a dia de diferents dones palestines i en com cadascuna d'elles, a la seua manera, fa front a la colonització israeliana, a un sistema patriarcal que s'enforteix amb l'ocupació i a una mirada occidental que les relega a un paper de víctimes.
Palestina, explica el professor Jorge Ramos Tolosa, "és una de les qüestions internacionals i de Drets Humans que continua estant en centre de l'agenda diplomàtica, mediàtica i política global, com pot comprovar-se aquests dies amb la violència de l'Estat d'apartheid d'Israel a Jerusalem. No obstant això, està envoltada de nombrosos estereotips i prejudicis, especialment respecte a problemàtiques com les dones palestines, les resistències i la memòria. Per tot això, en aquesta sessió s'incidirà en aquests aspectes per a proporcionar claus històriques i actuals per a explicar-los amb rigor i especialment a través de veus de dones palestines. Així mateix, l'objectiu és desmitificar relats i retrats per a comprendre que principalment ens trobem davant una qüestió de colonialisme d'assentament sionista activa en l'actualitat i iniciada a la fi del segle XIX i articulada a través de l'apartheid i la neteja ètnica -des de 1948- i de l'ocupació militar - des de 1967-. No ha d'oblidar-se que ni el sionisme ni Israel representaven ni representen al judaisme i que Israel, declarat un Estat d'apartheid (un crim contra la humanitat) per organismes de l'ONU i per ONGs com Human Rights Watch, ha sigut l'Estat del món més condemnat oficialment pel Consell de Drets Humans de l'ONU".
Creat l'any 2005, el IDH té com a objectius la difusió dels valors inherents als drets humans; la creació un marc de reflexió i diàleg entorn d'aquests; el desenvolupament de la investigació sobre els drets humans; la promoció de la difusió d'obres científiques sobre els drets humans; i el foment de l'ensenyament dels drets humans. L'Institut de Drets Humans de la Universitat de València va obtindre en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Enginy 2010. L'institut forma part d'un projecte en el qual participen dotze grups d'investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat perel Instituto de Derechos Humanos Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. Va ser la primera ocasió en què un equip format per investigadors pertanyents a l'àmbit jurídic va obtindre una ajuda d'aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.