Les obres d'unes canonades trauen a la llum restes arqueològiques de la possible Porta de la Trinitat de la muralla cristiana del segle XIV
Les obres del Cicle Integral de l’Aigua, que es duen a terme al costat del Pont de la Trinitat amb motiu de les obres de renovació de les canonades d’aigua potable de la zona, han tret a la llum restes arqueològiques d’allò que podria ser la porta de la Trinitat de la muralla cristiana, que data del segle XIV. Esta troballa, que el servici d’arqueologia municipal (SIAM) confirmarà en uns dies, a més posa de manifest que l’esmentada muralla estava més a prop de l’actual muralleta del riu.
El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha visitat hui el punt de les obres de sanejament on s’han realitzat estes troballes arqueològiques, i seguidament s’ha desplaçat fins a la plaça Teodor Llorente, “on els tècnics, que ja han descobert 18 metres d’una altra muralla, la islàmica del segle XI, en breu, previsiblement, trobaran la torre d’Ali-Bufat”.
Vicent Sarrià, que ha aclarit que totes estes restes es documentaran i es cobriran amb geotèxtil i arena per a, posteriorment, continuar amb la instal·lació de les canonades, ha celebrat que este tipus d’obres, a banda d’ocasionar molèsties al trànsit i al veïnat, de vegades també serveixen per a recuperar trossos molt importants de la història de la ciutat. Concretament, esta obra del Cicle Integral de l’Aigua, “que és complexa i llarga, i que afecta pràcticament tot el recorregut de l’antiga muralla cristiana i part de musulmana, per Blanqueria i Comte de Trénor fins a la plaça Tetuan, era previsible que ens deparara troballes importants, però estan superant inclús les expectatives”, ha manifestat.
“Estem renovant la xarxa d’aigua potable que es va instal·lar entre els anys 20 i 30 del segle passat, és una obra absolutament imprescindible, però ho estem fent amb molta cura i certa lentitud, en gran mesura perquè estem actuant en una zona molt sensible”, ha continuat el regidor, qui ha recordat que a l’altura de Blanqueria ja es trobaren la torre de Santa Caterina i alguns elements de la muralla cristiana.
“Hem deixat la part que envolta a la porta de Serrans per a l’estiu per dificultar el menys possible el trànsit i estem actuant ara en la zona de Comte Trénor fins a Palau del Temple, en un tros en el que encara que es coneixia per plànols i instruccions antigues què anàvem a trobar, hem tingut alguna sorpresa. La primera és que la muralla estava molt més pròxima al riu del que pensàvem; el que hem trobat esta setmana ha sigut la que possiblement siga l’antiga porta de Trinitat, que ens ha deparat una grata sorpresa perquè la seua base està construïda en carreus reutilitzats de l’època romana”, ha explicat Vicent Sarrià.
Per altra banda, ha ressaltat el regidor, “ha aparegut també l’anunci de la porta d’Ali Bufat, junt al Palau del Temple, que la tradició marca que es va hissar el penó de la conquesta i la València musulmana es va rendir al rei Jaume I”. I per tant, ha conclòs, “esta obra, costosa i lenta, ens està deparant i perfeccionant molta informació sobre el passat de la ciutat i d’esta infraestructura, que és Bé d’Interés Cultural encara que estiga soterrada com és el cas de la muralla cristiana”.
En finalitzar la seua visita, Vicent Sarrià ha assegurat que l’Ajuntament actuarà a tot el perímetre d’esta obra (1,4 kilòmetres) com estem fent-ho fins ara i amb la supervisió constant dels arqueòlegs per a evitar qualsevol dany (malauradament en els anys 20 o 30 no es tenia tanta cura), però continuarem donant notícia d’una part important de la història de València”.