L'Alcalde impulsa augmentar el pes dels criteris mediambientals en les bases de licitació de la nova terminal de creuers del port
Els criteris de caràcter mediambiental i sociolaboral tindran major pes en el plec de bases i condicions per a la construcció i explotació de la nova terminal de passatgers del port de València. Esta ha sigut la condició que ha posat l'alcalde de València, Joan Ribó, damunt la taula del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València que s’ha reunit este matí. En virtut de la proposta municipal, la valoració d'estos elements passa ara del 4% al 20%.
A més, el pes dels aspectes de caràcter sociolaboral també s'ha incrementat, tal com ha defensat l'Ajuntament, i passa del 4% al 5%, segons ha explicat l'alcalde al final de la reunió.
Destaca també les propostes d’eficiència energètica que Joan Ribó ha plantejat de cara a la redacció de les bases de licitació de la nova terminal de creuers com ara l'habilitació de plaques fotovoltaiques en les teulades de l'edifici (no sols que la instal·lació estiga preparada, sinó que s'execute) així com que els nous aparcaments incloguen una zona de recàrrega per a vehicles elèctrics. Així mateix, ha reclamat la necessitat d'elaborar un Pla de Residus, aspecte que també ha quedat contemplat. «I una condició molt important des del punt de vista de la sostenibilitat: que els nous edificis que es facen siguen de consum zero, això és, neutres d’emissions contaminats», ha afegit l'alcalde.
Ribó ha recordat que la concessió de la futura terminal «tindrà una durada de 35 anys, ampliables a 50, i en tot eixe temps ens trobarem amb un canvi de sistemes i un procés de descarbonització de gran envergadura que hem d'avançar», ha afirmat. L'alcalde ha destacat que la proposta final, que incorpora els criteris de l’Ajuntament, «conjuga els interessos de la ciutat pel que fa als aspectes mediambientals, de sostenibilitat, i criteris sociolaborals i els interessos del Port de disposar d'una nova terminal de creuers».
El mes de desembre passat, l'alcalde Joan Ribó ja va avançar la postura del Consistori respecte al pes dels diferents elements a valorar en les propostes de les empreses que opten al projecte de la terminal. Durant la reunió del Comité Assessor del Port de València (conegut com a Comissió Port-Ciutat) l'alcalde va manifestar que l'arribada de creuers a València havia d'estar «condicionada a la instal·lació d'una estació elèctrica que permeta als vaixells apagar els seus motors mentre estiguen atracats en el Port de València».
En este mateix sentit, l'alcalde ha tornat a mostrar la preocupació per assegurar el menor impacte mediambiental per a la ciutat i, per tant, la necessitat de que les propostes que opten a l'adequació d’esta nova infraestructura incloguen un pla mediambiental i de responsabilitat social corporativa. Entre les exigències que l'Ajuntament ha plantejat està la inclusió en les bases de l'obligatorietat que l'edifici dispose de plaques solars, així com un nombre suficient de punts de càrrega elèctrica. A més, ha afegit l'alcalde, ha de ser un edifici neutre en emissions, (és a dir, de consum zero), i disposar d'un pla d'eficiència energètica, i d'un pla de residus.
«En definitiva, volem que els criteris mediambientals es valoren al mateix nivell que es valora el pla de negoci o que la proposta econòmica», ha conclòs Joan Ribó. La nova estació se situarà en els antics terrenys d'Unió Naval de Llevant, respectant els edificis catalogats com a històrics per la Càtedra Demetrio Ribes.