L'Ajuntament proposa cinc rutes per a descobrir i conéixer la ciutat a través dels seus arbres més emblemàtics
València compta amb 508 exemplars d'arbres monumentals i singulars, molts dels quals són els protagonistes de les cinc rutes per a conèixer-los i apreciar-los que este matí s'han presentat en Vivers en un acte presidit per l'alcalde Joan Ribó, acompanyat per la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano. Cadascuna d'estes rutes es fruit de la col.laboració de les regidories de Parcs i Jardins i Energies Renovables i Canvi Climàtic i ha sigut documentada amb la participació del Observatori Municipal de l’Arbre en la corresponent guia que convida i ajuda descobrir València d'una nova manera: a través dels seus millors exemplars arboris, alguns amb més de 400 anys de vida, altres arribats de llocs exòtics. Singulars i monumentals.
“Quan el govern de la Nau es posà en marxa vam dir que un dels nostres objectius era omplir de contingut el que tenim, de moltes coses que hi ha en la ciutat però no que no usem ni gaudim prou. Tenim molts parcs, molts arbres, però a voltes no els coneixem ni els utilitzem, i el que plantegem hui és açò: donar a conéixer la nostra ciutat, plantejar activitats culturals i mediambientals a partir d'uns arbres monumentals i singulars que tal vegada no coneixem ni valorem el suficient. Tenim una gran quantitat d'arbres de gran valor i a molta gent que va a gaudir descobrint-los amb este cinc rutes, i d'ací el gran interès de la iniciativa”, ha afirmat l'alcalde, Joan Ribó, després de presidir l'acte de presentació de les rutes Arbres Monumentals i Singulars de la Ciutat de València, i de plantar un roure valencià junt a la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano.
Pilar Soriano, que igual que l'alcalde Ribó ha destacat la col·laboració de les regidories de Parcs i Jardins i Energies Renovables i Canvi Climàtic per a fer elaborar este cinc guies, ha recordat que “dins de la Delegació de Parcs i Jardins està l'Observatori Municipal de l'Arbre on tenim una gran fons històric de totes les dades tècniques del patrimoni arbori de la nostra ciutat, i el que volem és posar-ho en valor i traduir-ho a un llenguatge senzill, de manera que la ciutadania siga conscient de quina és la importància del nostre patrimoni arbori des del punt de vista botànic i històric, ja que són part de la nostra ciutat, i a més accentuar la gran importància del que suposa la vegetació en la lluita contra el canvi climàtic”.
508 ARBRES MONUMENTALS I SINGULARS
En la ciutat existeixen 508 exemplars d'arbres singulars i monumentals, dels quals 338 gaudeixen de protecció genèrica i 169 són arbres singulars d'interès local. Molts d'ells són els protagonistes d'estes guies que -en paraules de Joan Ribó- “singularitzen la nostra ciutat a partir d'una part molt important del seu patrimoni vegetal, d'uns arbres als quals el temps ha atorgat la monumentalitat necessària per a millorar el paisatge urbà, fer-ho més bell, acollidor i sostenible”.
Testimonis de la Història, La volta al món, Un viatge pel Mediterrani, Més enllà dels mars i Un passeig per l'Albereda, són els noms que tenen estos recorreguts per València a través dels seus arbres monumentals i prenent com referencia espais com l'anell arbori que coincideix amb l'Anell ciclista, els jardins de Vivers, el parc de la Rambleta, l'Albereda o els jardins d'Aiora.
“Es tracta d'una proposta en cinc rutes urbanes diferents i igualment atractives que posen en valor un patrimoni que paga la pena conéixer, d'un treball documentat que pren forma en aquesta proposta que, com s'afirma en els fullets explicatius, reflecteix l'esperit de persones que van apostar per conservar i protegir la presència entre nosaltres d'alguns dels éssers vius més longeus del planeta, i és expressió de gratitud cap als qui ens van llegar este extraordinari patrimoni públic”, ha afirmat Joan Ribó en la seua intervenció en el Museu de Ciències Naturals.
ALTERNATIVA D'OCI
Després de l'explicació dels detalls de l'elaboració de les cinc guies per part de José Vicent Casañs, Ribó s'ha referit als arbres singulars “que en prou casos porten vivint entre nosaltres, creixent, desenvolupant-se, donant ombra, engalanant un jardí, un carrer, un passeig i fins a un cementeri, durant tres-cents, quatre-cents i fins i tot més anys”, com uns éssers vius molt especials que “mostren la seua monumentalitat, que destaquen per les seues peculiaritats, per la seua altura, per la viveza de les seues fulles, per l'amplària del seu tronc, pel seu exotisme, pels retalls de la nostra història lligats a ells. Arbres singulars i monumentals que fan de València una ciutat més amable i contribueixen a frenar eixe mal que tenalla a tot el planeta anomenat canvi climàtic”
En opinió de l'alcalde de València, “amb les cinc rutes naix una alternativa d'oci i cultura per als valencians i per als qui, arribats d'altres llocs, se senten atrets per un patrimoni monumental natural que té el seu complement en el Parc Natural de la Devesa de l'Albufera o en eixe Jardí del Túria que va a perllongar-se fins al mar i on creixen altres arbres que aspiren a aconseguir un dia la monumentalitat”.
Després dels parlaments s'ha procedit a la plantació d'un exemplar de roure valencià i s'ha fet un xicotet recorregut per una de les rutes, la de Vivers, que poden realitzar-se i gaudir-se amb les guies il·lustrades a tot color en les quals s'ofereix informació sobre els exemplars monumentals de cada recorregut proposat, sobre les peculiaritats de l'espècie a la qual pertany. S'inclou també una referència explícita a “Els Titans”: l'exemplar més vell, el més alt, el més estrany i el més gros de cadascuna de les rutes.