VALÈNCIA
L'Ajuntament de València proposa 24 itineraris botànics, històrics i literaris per descobrir la ciutat
La regidora Glòria Tello destaca que amb estes rutes es pretén ''contribuir que els veïns i veïnes aprecien la cultura, la idiosincràcia i la història de València''
REDACCIÓN
2021-02-22
Foto de València. EPDA.
Veïns i veïnes poden redescobrir la ciutat i endinsar-se en els racons més desconeguts gràcies als 24 itineraris que l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, ha elaborat i publicat en línia. Entre les rutes suggerides hi ha de caràcter històric, patrimonial, literari o turístic. Així, les novel·les de Vicente Blasco Ibáñez, els arbres singulars o els edificis i monuments rellevants quan València va ser capital de la República servixen de fil conductor per traçar diversos recorreguts. A estes passejades se sumen altres que exploren llocs històrics i també específiques per fer amb bicicleta. La regidora Glòria Tello ha subratllat que es pretén "contribuir que els veïns i veïnes coneguen millor la ciutat i apreciar la cultura, la idiosincràsia i la història de València i els valencians i valencianes".
Al web Cultural València (https://cultural.valencia.es/rutes/) es pot trobar una fitxa de cadascun dels 24 itineraris proposats, en què es detalla el nivell de dificultat, la duració, els punts de partida i finalització, un mapa amb els llocs d'interés i una breu explicació de tots ells. La titular de Patrimoni i Recursos Culturals ha qualificat esta iniciativa com a "una ferramenta interessant en estos temps en què evidentment ens trobem un poc restringits quant al nostre gaudi i les possibilitats que tenim en el temps lliure", ja que "no només pot ensenyar als veïns i veïnes racons i qüestions que no coneixien, sinó que també fem eixa didáctica necessària per posar en valor tot allò que la nostra ciutat té per oferir".
Els arbres monumentals i singulars són el leitmotiv d'un conjunt de rutes per diferents barris, mentre que allò narrat als contes i les novel·les 'Entre naranjos' i 'La barraca' de Vicente Blasco Ibáñez guia els itineraris on se situen els espais, alguns existents, altres ja desapareguts, pels quals van transitar els personatges dels seus relats. "Els arbres monumentals i singulars són testimonis vius de la nostra història, viatgers del temps i de l'espai", ha manifestat Glòria Tello sobre els trajectes de tipus botànic. Pel que fa als recorreguts al voltant de l'obra de Blasco Ibáñez, l'edil ha indicat que "si bé el nucli principal de les històries transcorre en l'horta, el desplaçament dels protagonistes a València permet materialitzar interessants itineraris, que es completen amb alguns espais estretament vinculats a la biografia de l'escriptor".
Entre els recorreguts suggerits hi ha el del projecte 'València en la memòria', que recupera per a l'espai públic edificis o monuments que van tindre un paper polític, cultural o quotidià de relleu durant la guerra civil, especialment l'any en què València va ser capital de la República. S'han col·locat 16 monòlits de formigó per senyalitzar estos llocs, com ara els refugis antiaeris dels carrers de Dalt i d'Espada o la presó Model. Estes fites proporcionen les informacions més destacades, il·lustrades amb imatges, i ampliables en una versió web, mitjançant codis QR. "Fent visibles de nou estos edificis, es recupera per a la ciutadania una part del nostre patrimoni durant aquells anys tan importants i difícils", ha manifestat la regidora. "No només es complementen les informacions ja disponibles per a altres períodes de la història de València, sinó que es contribuïx a rescatar importants referents de la nostra cultura democràtica".
Junt amb les passejades per entorns menys coneguts, es proposen rutes que exploren llocs històrics. Entre elles, la ruta de la seda, que repassa el llegat històric i patrimonial que va deixar el comerç de la seda a València entre els segles XIV i XVIII; la ruta pel recinte emmurallat d'època islàmica, que pren com a referència el traçat de la muralla en el moment de la conquesta cristiana de la ciutat en 1238 per les tropes de Jaume I, o la ruta pel centre històric, entre les Torres dels Serrans i les de Quart, les dos úniques portes fortificades que es conserven de la muralla medieval. Es recomana usar prismàtics per observar alguns detalls de l'anomenada ruta dels pecats, conformada pel triangle constituït per la Llotja, el Mercat Central i l'església de Sant Joan del Mercat. Es tracta de "tres dels edificis més capdavanters de la nostra ciutat, les parets dels quals amaguen el mostrari d'un autèntic zoològic de pedra i metall", ha indicat l'edil. "La ruta pren el nom de la porta nord de la Llotja i del Mercat Central, una invitació per al pecat de la gula".
També s'han creat itineraris específics per fer amb bicicleta. Segons Tello, "València reunix condicions ideals per al turisme ciclista per moltes raons: per la seua grandària, no excessivament gran; per la seua condició de ciutat pràcticament plana, sense desnivells; per les seues condicions climàtiques agradables, i pel seu carril bici de més de 120 quilòmetres que connecta tots els barris de la ciutat". A més, "l'anell ciclista envolta el centre històric de València i permet accedir fàcilment a esta zona absolutament clau de la ciutat". En definitiva, "tot un gust anar amb bicicleta i poder embeure's de la cultura i la història de la ciutat de València". La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals ha afegit que "tots els recorreguts que proposem ajudaran a entendre millor la història i la personalitat d'este poble únic i d'una ciutat que mira al futur orgullosa del seu passat i de les seues tradicions".
También te podría interesar...