L'Ajuntament de València integra la xarxa de biblioteques en el programa «En igualtat»
La xarxa de biblioteques de la ciutat de València tindrà perspectiva de gènere, ja que l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Acció Cultural, de la qual és responsable la regidora Maite Ibáñez, s'ha adherit al programa «Biblioteques en Igualtat», que impulsa l'associació estatal Clàssiques i Modernes. El programa, que compta amb el suport del Ministeri de Cultura i al qual s'han adherit diverses ciutats durant els dos últims anys, compta ara amb les 32 biblioteques públiques municipals i els altres tres espais d'influència (la sala d'estudi Al-Russafí, la Biblioteca Històrica Municipal i l'Hemeroteca municipal).
Esta ha sigut una de les primeres accions que s'han consolidat en les noves estratègies que regiran el futur de les biblioteques municipals de València. La regidora Maite Ibáñez ha explicat que «esta perspectiva i la labor que duen a terme Clàssiques i Modernes s'havia d'integrar en el nostre servici». A efectes pràctics, l'adhesió suposa la visibilitat de les autores en el catàleg, però també en l'extensa oferta de coneixement i cultura que es dona a les biblioteques. Es recupera la presència d'escriptores oblidades històricament, es passa a tindre en compte esta perspectiva en les adquisicions periòdiques i específiques, i s'adquirixen fons d'autores imprescindibles.
REPARACIÓ DE FONS, MIRADA CRÍTICA I AVALUACIÓ CONTÍNUA
El manifest a què ara s'adherix la ciutat de València passa per activar «una mirada crítica amb perspectiva de gènere a l'hora d'acostar-nos a les prestatgeries de les biblioteques». La xarxa de biblioteques de la ciutat assumix la responsabilitat d'esmenar els buits i les absències d'obra literària i intel·lectual escrita per dones de tots els temps.
Amb esta finalitat, ha afegit la regidora, «es potenciaran els tallers de sensibilització lectora cap a les obres d'autoria femenina com a part integrant de la genealogia de dones i homes en la societat. I, a més de tindre en compte tota esta perspectiva a l'hora de les adquisicions, es posarà l’èmfasi en les autores oblidades valencianes per a una recuperació capaç de generar la major riquesa bibliogràfica, històrica i social per a la ciutat».
En este sentit, l'adhesió també genera un compromís per part de l'associació Clàssiques i Modernes, que ha anat estenent-se a Espanya els últims anys.
Tal com subratllen ells mateixa, «facilitarem l'assessorament en la investigació i formació dels equips tècnics de les biblioteques municipals de València per a fer un seguiment durant el procés de desenvolupament i l’avaluació». A la nova orientació se sumen les accions escolars que executen les biblioteques, així com amb els alumnes de Secundària i cicles formatius i les pràctiques relacionades amb la lectura per a joves. Així, els compromisos de l'acord redunden en el compliment dels objectius del desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
La regidora Maite Ibáñez ha subratllat la seua voluntat d'estendre «este compromís perquè abaste l'activitat més àmplia dins de la Regidoria d'Acció Cultural. El compromís obliga a la paritat dels jurats en concursos, comissions i responsabilitats de compra i orientació. A més, la perspectiva arriba a la totalitat de les activitats que es fan en la xarxa de biblioteques de la ciutat, així com a l'Hemeroteca i la Biblioteca Històrica».
«Els cicles, diàlegs i clubs de lectura passen a integrar-se en este compromís, que vertebrarà el pensament de l'àrea tècnica, d'altra banda i des de fa molt, sensible a esta perspectiva, però que ara posa en valor el seu treball i amplia les exigències amb esta adhesió de l'Ajuntament», ha conclòs.