La Universitat inverteix en noves infraestructures científiques de suport a la investigació experimental
El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats acaba de concedir ajudes a la Universitat de València per valor de quasi tres milions d'euros per a l'adquisició de sis noves infraestructures científiques destinades al Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE). El SCSIE compta amb equipaments de suport a la recerca universitària en diferents àrees de coneixement.
Les ajudes procedeixen del Subprograma d'Infraestructures d'Investigació i Equipament Cientificotècnic del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema d'I+D+i, dins del marc el Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020.
Es tracta de sis noves infraestructures que arriben associades a sengles projectes d'investigació liderats per científics i científiques d'aquesta institució acadèmica. Així, la Universitat ampliarà i millorarà el seu Servei de Producció i Experimentació Animal al Campus de Burjassot per a oferir als investigadors noves instal·lacions que permetran ampliar els objectius dels seus projectes de recerca. Els investigadors disposaran, per exemple, de nous laboratoris per a estudis de comportament i d'espais destinats a la instal·lació futura d'equips d'imatge in vivo. Aquest projecte, dotat amb mes de 700.000 euros, està liderat per la catedràtica de Biologia Cel·lular Isabel Fariñas i ha sigut avalat per 19 grups d'investigació de la Universitat.
Aquesta dotació, així com les concedides als projectes liderats per la catedràtica de Botànica, Eva Barreno, i el catedràtic de Genètica, Juan Ferré, – finançats amb 800.000 euros cadascuna– acapara gran part de les ajudes concedides pel Ministeri en la present convocatòria. La Universitat incorporarà un nou microscopi electrònic FIB-SEM que suposarà un salt qualitatiu respecte a la microscòpia de rastreig convencional, en permetre l'estudi d'estructures tridimensionals en alta resolució. Aquesta tecnologia té aplicació en àrees tan diverses com ara la biologia, la neurociència, els semiconductors o la nanoelectrònica, entre altres. També es millorarà la plataforma proteòmica del SCSIE, que dóna suport a nombrosos investigadors tant de la Universitat de València com de centres externs públics i privats dins i fora d'Espanya. En aquest sentit s'adquiriran dos nous i avançats espectròmetres de masses que ampliaran les prestacions dels instruments actuals.
Més de 180.000 euros aniran destinats al desenvolupament d'aplicacions d'anàlisi genòmic i transcriptòmic de cèl·lula única, que proporcionen una nova perspectiva per a aprofundir en el coneixement dels organismes i sistemes biològics. Les tecnologies d'anàlisis multiòmic de cèl·lula única permeten aconseguir una resolució dels processos biològics sense precedents i de gran impacte en biologia i medicina. El nou equipament, liderat per la catedràtica de genètica Amparo Latorre, s'instal·larà en la secció de Genòmica del SCSIE i estarà accessible, com la resta d'equipament del Servei, als grups que la requerisquen.
Associades a projectes liderats pel catedràtic de Química Inorgànica Carlos J. Gómez-García i per la bioquímica i investigadora ‘Ramón y Cajal’ Patrícia Casino, arriben altres dues ajudes per a equipament per valor de 132.000 i 211.000 euros respectivament. Gràcies al primer d'aquests projectes, el SCSIE disposarà de recursos per a l'anàlisi d'ions tot permetent l'especiació d'elements químics i facilitarà la realització de síntesi i extraccions en el forn de microones d'alta pressió. Amb el segon equip es disposarà d'una eina per a implementar la criomicroscòpia electrònica, una tècnica que ha revolucionat la biologia estructural en fer possible la visualització, a resolució quasi atòmica, de macromolècules amb quantitats ínfimes de mostra pura i sense requerir cristal·lització.