La Nau acull una conferència sobre la història del vestit espacial i la seua evolució
Dimarts, 17 de desembre, a les 19 hores, l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà la conferència ‘Ciència i ciència-ficció dels vestits espacials’. Aquest esdeveniment, organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, és a càrrec de Bartolomé Luque Serrano, investigador, divulgador i professor de Matemàtica Aplicada a l’Enginyeria Aeroespacial de l’ETSE Aeronàutica i de l’Espai de la Universitat Politècnica de Madrid. L’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala.
En ‘Ciència i ciència-ficció dels vestits espacials’, Luque, doctor en Ciències Físiques i autor d’una desena de llibres divulgatius i de més de 200 articles en premsa, explicarà la història d’aquesta peça tan genuïna. En la xarrada, el físic farà ús de la literatura, el còmic i el cinema de ciència-ficció per explicar l’evolució dels vestits espacials, i s’aturarà en el seu disseny, que ha experimentat certs canvis rellevants des del seu origen fins l’actualitat.
El disseny del vestit ha estat íntimament lligat als coneixements de l’ésser humà sobre l’espai exterior i a la solució d’alguns problemes tècnics que en el seu moment van resultar insuperables. Bartolomé Luque, la tasca divulgativa del qual s’ha plasmat en col·laboracions en programes de ràdio com No es un día qualquiera, de RNE, i les seues investigacions sobre sistemes complexos han sigut publicades en revistes científiques de prestigi internacional com Investigación y Ciencia, Nature o Physical Review Letters, revelarà la ciència que amaga aquesta insòlita vestimenta, tan sovint associada a la ciència-ficció.
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. En aquest projecte, hi participen també altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència, Responsabilitat, Participació i Cooperació; Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Caixa Popular; Escola Europea d’Humanitats i Institució Alfons el Magnànim.