La Fundació General i l'Orquesta de la UV inicien un projecte d'innovació en l'ensenyament
La Fundació General de la Universitat de València (FGUV), a través de l'Orquestra Filharmònica de la UV, ha iniciat la posada en marxa d'un projecte europeu d'innovació en l'ensenyament, el principal objectiu del qual és desenvolupar les habilitats transversals de l'estudiantat universitari a través de la música. Amb el tÃtol 'MEETS, música i soft skills', s'han unit a la iniciativa sis institucions i entitats d'Espanya, Ità lia, Suècia i Estònia.
'MEETS, Música en l'educació superior per a desenvolupar habilitats transversals' és un projecte multidisciplinari i transfronterer finançat pel programa europeu Erasmus +.
El projecte té el doble propòsit de recerca i actuació, i el seu principal objectiu és aconseguir un mètode útil per al desenvolupament d'habilitats transversals/soft skills a través de l'estudi de la música durant els anys acadèmics de l'estudiantat, és a dir, en les orquestres i cors universitaris.
Hi formen part d'aquest projecte, a més de l'Almo Collegio Borromeo de Pavia (Ità lia), que és el creador i lÃder de la iniciativa, i la Fundació General de la Universitat de València, la Universitat de Linköping (Suècia), l'Orquestra Simfònica de la Universitat de Tallinn (Estònia), la Xarxa Europea d'Orquestres Università ries (ENUO) i Forte Fortissimo TV (Ità lia), com a media partner.
La idea central de MEETS és que la prà ctica musical en grup durant els anys de formació università ria pot ser una eina extraordinà ria per a desenvolupar les competències transversals dels estudiants i les estudiantes, una cosa molt útil per a la seua futura vida professional.
A més de les habilitats transversals "tradicionals", és a dir, comunicació, formació d'equips, presa de decisions o resolució de problemes, el projecte té com a objectiu investigar si la música també pot desenvolupar habilitats més innovadores i peculiars, importants per a moltes à rees professionals.
El punt clau és el següent: fins i tot en la vida professional, és necessari aportar habilitats personals com a éssers humans, incloent actituds i sensibilitats no directament vinculades al camp laboral, són competències que, al principi, semblen molt llunyanes, com el sentit estètic, l'esperit crÃtic, la disponibilitat a obrir-se a altres opinions, el maneig de l'estrés, la intuïció, i dues habilitats realment especials: la capacitat d'experimentar o viure en plenitud i en connexió amb un mateix quan s'està actuant; és a dir, l'habilitat de connectar amb les emocions pròpies i saber com manejar-les fins i tot en contextos en els quals no es posseeix el control total de la situació. Són totes elles habilitats molt importants en la vida professional i també en les relacions humanes.
Aquestes habilitats innovadores són desenvolupades necessà riament per les persones que practiquen música en grup, encara que la majoria de les vegades ho fan de manera inconscient.
Aixà doncs, el projecte el que es pregunta és si la prà ctica musical, com a forma col·lectiva d'art, pot ajudar a aquest desenvolupament "holÃstic" de la personalitat i de quina manera.
Per a això, l'equip de MEETS ha posat en marxa una primera fase d'anà lisi, investigant el món de les orquestres i els cors relacionats amb instituts d'educació università ria, escoles de postgrau i conservatoris de diversos països europeus.Amb aquest motiu, s'han repartit 250 qüestionaris en uns altres tants instituts europeus de tot el continent.
A continuació, s'ha iniciat la realització de 20 entrevistes en profunditat amb els instituts que han mostrat especial interés en aquest enfocament, involucrant directors, gerents i estudiants.
Està previst que en abril es publique un primer document que done una imatge de la realitat europea en aquest camp innovador.
Un mètode innovador
El projecte també inclou moltes activitats, en col·laboració amb diverses orquestres europees, cors i departaments de música d'universitats.La finalitat és crear un mètode compartit que puga ser un model de formació per a totes les universitats del món i s'espera que estiga disponible a finals del 2022.
Per tant, la metodologia MEETS podria ser el punt de partida per a implementar noves activitats culturals en benefici dels estudiants i l'entorn acadèmic, no sols grà cies a una oferta cultural i musical més à mplia, sinó també brindant als estudiants una nova oportunitat per a preparar-los per a la vida adulta d'una manera nova i atractiva.
Concerts i concursos
Entre les activitats previstes pel projecte, hi ha intercanvis entre les universitats participants i els seus músics: cada institució sòcia acollirà a estudiants de les orquestres i cors estrangers implicats.
En concret, l'Almo Collegio Borromeo de Pavia acollirà una selecció de músics de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV), que actuarà juntament amb el Cor i lOrquestra Borromeo.
També estan programats un concurs de composició musical, que tindrà com a tema les soft skills, i un concurs internacional per a joves directors de cor i d'orquestra.
El projecte MEETS en xifres
-6 socis
-4 països (Espanya, Ità lia, Estònia i Suècia)
-150 alumnes membres d'orquestres i cors
-8 esdeveniments de formació per a estudiants i directors
-2 concursos per a joves directors i compositors
-16 concerts en viu i en streaming
L'equip internacional MEETS
L'equip internacional de MEETS està compost pel pianista Alessandro Marangoni, com a director artÃstic del projecte; Jessica Colombo, directora de projectes; Guido Bosticco, professor de la Universitat de Pavia, com a responsable de comunicació; els directors Denis Zanchetta i Marco Berrini; Davide Griffine, com a secretari general; MarÃa Romero, gestora d'activitats musicals de la Fundació General de la UV; les directores d'orquestra Beatriz Fernández Aucejo (OFUV) i Merete Ellegaard; la gestora cultural Janne Jakobson; el director d'orquestra Martin Sildos; la directora de projectes Hanne de Maeyer; i els experts Stefano Sgarella i Veronica Gariboldi.