FIRA DEL LLIBRE
La Fira del Llibre de València celebra el Centenari Joan Fuster
La figura i l'obra de l'escriptor i pensador valencià, referent de la modernitat, és objecte de reflexió i homenatge per part del món cultural i acadèmic quan es compleixen cent anys del seu naixement
REDACCIÓ
2022-04-19
Logotip Centenari Fuster./EPDA
Entre els actes destacats en honor a Fuster programats en el marc de la 57 edició de la Fira del Llibre de València, que se celebra del 28 d'abril al 8 de maig, està la taula redona 'Pel Camí de Joan Fuster', el dissabte 30 d'abril. Toni Mollà, Emili Piera, Lourdes Toledo i Joan Garí mostraran els seus últims treballs relacionats amb l'obra de l'autor valencià, amb la moderació de Manolo Gil.
El dilluns 2 de maig, la Universitat de València organitza una taula redona en la qual es presentaran diverses publicacions relacionades amb l'autor: el número 67 de la 'Revista L'Espill';'La nació literària de Joan Fuster', i 'Joan Fuster: escrits de crítica cultural'. Esta trobada s'emmarca en l'Any Fuster a la Universitat de València, institució que compta, des de 1993, amb una càtedra en el seu nom. Ho presentarà la rectora de la UV, Vicenta Mestre, i intervindran Gustau Muñoz, Vicent Simbor, Francesc Pérez i Ferrán Carbó.
El dimecres 4, Salvador Ortells Miralles i Francesc Pérez Moragón presenten el seu llibre 'Joan Fuster i Sueca', que analitza la vinculació de l'escriptor amb el seu poble, editat per Edicions 96.
El dijous 5 de maig tindrà lloc el debat 'Vindrà l'hora de viure dins dels versos', en la qual Jaume Pérez Montaner, Teresa Pascual i Josep Ballester reflexionaran sobre la poesia de Fuster. Els organitzadors són l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i el PEN Català -plataforma per a la projecció internacional de la literatura i els escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana-.
L'últim dia de la Fira, el diumenge 8, Toni Mollà, Josep Antoni Fluixà i Carme Manuel conversaran entorn de l'obra i la figura de Joan Fuster.
Una extensa contribució
Advocat, poeta, investigador i assagista, Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-1992) va publicar més de 70 llibres -sens dubte, el més emblemàtic, l'assaig 'Nosaltres, els valencians'- i centenars de col·laboracions en premsa. Va dedicar gran part de la seua vida a la docència, com a professor i catedràtic de la UV i va ser nomenat 'Doctor honoris causa' per la Universitat de Barcelona i per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser director de l'Institut de Filologia Valenciana, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, del Consell Valencià de Cultura i de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació.
Al llarg de la seua trajectòria, va rebre multitud de reconeixements, per la seua labor literària i cívica. En 2017, es va inaugurar a Sueca l'Espai Joan Fuster, on està depositat el fons documental, bibliogràfic i artístic de l'escriptor valencià i des d'on es reivindica i difon el seu llegat intel·lectual.
Altres efemèrides
El centenari del naixement de Joan Fuster coincideix amb el d'un altre gran creatiu del segle XX, Pier Paolo Pasolini. Escriptor, poeta i director de cinema italià, el seu llegat també tindrà presència en la Fira del Llibre, amb la presentació del llibre 'Pasolini. L'últim profeta', escrit per Miquel Dalmau i publicat per Tusquets Editores. L'esdeveniment tindrà lloc el diumenge 1 de maig.
També tindrà un paper protagonista en diferents casetes una de les obres mestres de la literatura avantguardista, 'Ulisses' de l'escriptor irlandés James Joyce, que va veure la llum en 1922.
También te podría interesar...