La Comissió Europea concedeix a la Universitat de València el Segell d'Excel·lència en Recursos Humans per a la Recerca
La Comissió Europea acaba d’atorgar a la Universitat de València el Segell d’Excel·lència en Recursos Humans per a la Recerca. Amb aquesta distinció, es reconeix de manera oficial el compromís de la Universitat amb els nivells més exigents de qualitat en tots els processos relacionats amb la contractació, condicions de treball, formació, gestió i responsabilitat del personal investigador de la Universitat en qualsevol de les formes de relació contractual, així com el compromís de l'entitat en el manteniment i millora d'aqueixos nivells de qualitat en el futur.
Per a obtenir el Segell d'Excel·lència, la Universitat ha hagut d’acreditar de quina manera compleix –o es compromet a complir i millorar– els quaranta principis continguts en la ‘Carta i Codi de Conducta dels Investigadors’, així com, de manera més específica, els principis de la contractació oberta, transparent i basada en el mèrit. A més, s’ha avaluat de manera totalment positiva el pla d'acció que la Universitat es compromet a complir durant els pròxims dos anys amb la finalitat de consolidar i progressar encara més en el compliment d’aquests principis.
Segons la vicerectora d’Investigació i Política Científica, Pilar Campins, el procés es va iniciar al maig de 2016 després de la carta del rector, Esteban Morcillo, presentada a la Comissió Europea, en la qual expressava el compromís de l’entitat amb els principis de la ‘Carta i Codi de Conducta dels Investigadors’. “Volguera agrair a la comunitat universitària de la Universitat de València la seua participació en la intensa activitat interna realitzada per a respondre als requisits establits en el procediment de concessió i que ens ha conduït a l’obtenció del segell”, ha manifestat Pilar Campins.
El logo ‘HR Excellence in Research’ té com a objectiu promoure i millorar la contractació, les condicions de treball i la carrera investigadora, contribuint d'aquesta manera al desenvolupament de l'Espai Europeu de Recerca.
Actualment a Europa existeixen 379 institucions que tenen aquest reconeixement, solament 17 són universitats espanyoles – totes públiques– i la Universitat de València és la primera a aconseguir-ho a la Comunitat Valenciana (https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/hrs4r)
Pilar Campins afegeix: “Es dóna la circumstància que la Universitat de València ha sigut una de les primeres institucions a les quals es reconeix aquest Segell de Qualitat sota el nou esquema reforçat, que estableix procediments més exigents i continus per a validar i mantenir aquest reconeixement en el futur en relació al procediment en vigor fins a finals de 2016.
El rector Esteban Morcillo va establir un comitè de seguiment liderat per la vicerectora de Recerca i Política Científica, Pilar Campins. En aquest comitè van participar responsables dels diferents estaments directiu, administratiu, investigador i docent de la Universitat. A més, s'ha procedit a consultar a tot el personal de la Universitat, inclòs l'alumnat, a través de la web interna de la Universitat.
Tant l'anàlisi del grau de compliment dels diferents requisits com el Pla d'Acció proposat per als pròxims dos anys ha explicat, per tant, amb l'àmplia participació dels membres de la comunitat universitària i ha implicat al més alt nivell als òrgans directius i gestors de la mateixa.
A partir d'ara, la Universitat té el permís de la Comissió Europea per a utilitzar el Segell d'Excel·lència que acredita la qualitat dels seus processos interns. D'altra banda, aquest reconeixement obliga a la Institució a la revisió i millora contínua d'aqueixos processos, condició necessària per a revalidar el segell de qualitat en els pròxims anys.