CULTURA
La Casa-Museu Blasco Ibáñez acull centenars de textos i documents nous adquirits en subhasta
Glòria Tello: " l'adquisició dels més de 132 documents que integren el llegat Noguera, es duu a terme una actuació que suposa una millora dels fons documentals de la Casa Museu Blasco Ibáñez"
REDACCIÓ
2021-11-05
Documentació Blasco Ibáñez.
La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat en una visita a la Casa-Museu de Blasco Ibáñez que els fons inèdits de l'escriptor valencià, adquirits per l'Ajuntament de València el 26 de maig en una subhasta celebrada a Madrid, ja estan custodiats al seu museu. Els lot es va aconseguir per un preu de 20.000 euros.
La regidora Glòria Tello ha dit que "amb l'adquisició per part de l'Ajuntament de València dels més de 132 documents que integren el llegat Noguera, es duu a terme una actuació que suposa una millora dels fons documentals de la Casa Museu Blasco Ibáñez, afavorint la investigació sobre la figura del escriptor valencià i sobre les seues obres".
Entre els materials més rellevants del fons, trobem un article autògraf, publicat a la premsa i incorporat a la Història de la Guerra Europea del 1914; un esbós manuscrit dels quatre genets de l'Apocalipsi, així com un text incomplet amb correccions originals de l'autor del qual bé podria ser un relat inèdit.
"Cal destacar la vàlua del conjunt de la correspondència personal (per exemple, amb Elena Ortúzar) i professional, mitjançant la qual els investigadors podran acostar-se al moments previs al seu viatge als EUA, el 1919, i reconèixer la seua projecció en este país fins a entrar en contacte amb les grans productores cinematogràfiques de l'època", ha posat en valor Glòria Tello.
Documents de la naturalesa més diversa il·lustrenl'aventura argentina de Blasco Ibáñez com a colon, i informen sobre el recorregut editorial i fílmic de les seues obres. També hi ha proves mèdiques del mateix Blasco Ibáñez o rebuts de les reparacions del seu cadillac. Però, sobretot, sobreixen, en un doble sentit, els diversos números d'Espanya amb Honra: d'una banda, per la importància històrica d'una publicació impulsada per Blasco Ibáñez, des de França, i on van col·laborar personalitats com Miguel de Unamuno, a fi de lluitar contra la dictadura de Primo de Rivera. De l'altra, pel fet que els números solts i els suplements d'Espanya amb Honra del 1925, del fons Noguera, pràcticament han desaparegut de la circulació.
Tello ha recordat que ja el 2003 es van oferir aquests documents a l'Ajuntament de València, "però els governs del Partit Popular mai no van voler dedicar temps a estudiar la proposta, perquè sembla que les seues prioritats no eren l'estudi de la figura de Blasco ni la de millorar la Casa Museu. Des del govern de Joan Ribó continuem posant en valor i divulgant el llegat que este prolífic valencià ens ha deixat".
Els següents passos, tal i com ha explicat la regidora Glòria Tello, seran documentar i catalogar tot el lot per a coneixer en detall tot el que hi ha i després es procedirà a fer una digitalització del mateix, perquè l'interés més gran d'este material està en l'estudi que en poden fer investigadors i investigadores.
También te podría interesar...