La Biblioteca Històrica de la Universitat de València exposa per primera vegada la seua col·lecció de llibrets de falla
L’exposició ‘Cinc cèntims valia el llibret!: tresors fallers de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València’ s’inaugura dimarts, 5 de març, a les 19 hores, a la sala Duc de Calàbria. La mostra es podrà visitar fins al 7 d’abril.
Organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Esport i la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, ha estat comissionada per Josep Lluís Marín i Javier Mozas, membres de l’Associació d'Estudis Fallers.
La Biblioteca Històrica de la Universitat de València custodia una de les més completes col·leccions de literatura fallera de l’últim terç del segle XIX, que, paradoxalment, és de les menys conegudes. Es tracta d’un fons bibliogràfic integrat per més de dos-cents llibrets de falla, quasi la meitat dels quals són els únics exemplars que es conserven.
Aquesta col·lecció presenta un interès especial, perquè ens aproxima a una etapa en què les Falles comencen a ocupar un lloc destacat en el calendari festiu del Cap i Casal, en un moment de tensió entre la festa popular i els intents de control per part de les autoritats. És el moment també en què els llibrets de falla es consoliden com un producte editorial singular, en un diàleg fructífer amb altres manifestacions coetànies de la literatura satírica.
En la mostra es pot observar el llibret més antic que es coneix, de 1855, escrit per Josep Bernat i Baldoví, corresponent a la falla de la plaça de l’Almodí, així com diversos exemplars únics coneguts.
Al llarg del recorregut proposat, es pot apreciar com ha anat evolucionant el llibret amb l’aparició de diversos formats, la inclusió de nous continguts o la identificació dels seus autors.
En les dues dècades del segle XIX alguns llibrets adoptaven la forma de revista, amb les explicacions falleres editades per les comissions. És el cas de L’Araña Negra, La Pulga o Chaucha: periòdic buñolero.
També es mostren llibrets curiosos que detallen com es confeccionaven els ninots (Falla del carrer Carabasses, 1880), que reprodueixen l’esbós de la falla a la coberta (Falla Trós-Alt, 1880) o que inclouen el programa de festejos (Falla del carrer dels Drets, 1887).
S’exposen també alguns testimonis de l’acció exercida per la censura per part de les autoritats, com el llibret La creu del matrimoni (1866), escrit per Blai Bellver o el de Maximilià Thous (1904) que criticava la xarxa d’aigua potable.
L’exposició ‘Cinc cèntims valia el llibret!’ exhibeix una selecció d’aquests llibrets, que es completa amb altres documents relatius a les Falles i altres festes de la ciutat procedents de les biblioteques de la Universitat de València, en un conjunt que ens permet fer un recorregut per les Falles d’aquesta època a través de les seues diverses expressions literàries.
Després de presentar les primeres referències sobre el món de les Falles aparegudes en la premsa (Diari de València, Semanario Pintoresco Español, El Cid), l’ultima part de l’exposició prese una selecció de llibrets de gran valor patrimonial i que pertanyen a diferents falles (Plaça del Ferrocarril, Carrer de Sant Vicent, Pl. Doctor Collado, Sogueros, Russafa, El Pilar, Arrancapins).
A més, aquesta mostra serveix per a reivindicar el paper dels arxius i les biblioteques públics en la conservació i la difusió de tots aquells elements patrimonials que contribueixen a fixar la memòria de les Falles, una festa d’abast universal.