Joan Ribó senyala el suport de l'Ajuntament a la candidatura 'València, Capital Mundial del Disseny 2022'
L'alcalde de València, Joan Ribó, dóna suport al projecte impulsat per l'Associació València Capital del Disseny perquè la nostra ciutat exercisca la capitalitat mundial del disseny l'any 2022. El primer edil ha subratllat el suport de l'Ajuntament a la candidatura, i ha destacat la importància que l'equip de Govern Local ha donat a la professionalització del disseny en tots els àmbits des de l'inici del mandat.
De fet, des de l'associació creada per a impulsar esta candidatura, amb la qual l'alcalde s'ha reunit hui en el Consistori, s’ha subratllat el caràcter de «referent» de l'Ajuntament de València en este àmbit. El director estratègic del projecte, Xavi Calvo, ha assegurat que el de València «és un exemple d'èxit en la utilització del disseny professional, per exemple en àrees com ara el disseny gràfic o la comunicació corporativa».
L'alcalde s'ha reunit este matí amb la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, en una trobada en la qual també ha participat Xavi Calvo. La finalitat, tal com ha explicat Joan Ribó al final de la reunió, és «iniciar un camí que ens porte a un objectiu concret: que València siga la Capital Mundial del Disseny l'any 2022». Precisament, el projecte de la candidatura serà presentat dilluns que ve, dia 17, en la Marina de València, en un acte al qual assistiran les entitats, associacions, professionals i administracions que han manifestat el seu suport.
Ribó ha defensat la importància del disseny com a un element fonamental, tant en l'àmbit cultural com en l'econòmic. «Per al Govern Local ha sigut una eina fonamental des del principi, com s'ha pogut comprovar en la nostra aposta pel disseny professional en aspectes com la cartelleria municipal o la imatge corporativa, entre d’altres. Passem d'un disseny, diguem-ne, casolà fins al 2015 a un disseny fet actualment per professionals». L'alcalde ha recordat la important història i patrimoni de la ciutat en el camp del disseny, i ha afegit el seu convenciment que es tracta d'una eina fonamental en l'àmbit de la indústria (ceràmica, moble, arquitectura, arts plàstiques...) «i que fa de València una ciutat més moderna i cosmopolita».
Per això, Ribó ha subratllat el suport de l'Ajuntament a la candidatura «en la mateixa línia de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible, és a dir, que no siga un títol que adorne durant un dia, sinó que siga un treball continuat i amb projecció al llarg del temps».
Tal com han explicat els promotors de la candidatura, el títol de Capital Mundial del Disseny es concedix cada dos anys a una ciutat, i s'atorga «pel seu ús del disseny com a conductor del desenvolupament econòmic, social i cultural». Aconseguir este títol implica «la generació d'una marca de prestigi reconeguda internacionalment, que projecta la imatge de la ciutat a l'exterior i que exercix com a focus d'atracció de visitants, com valorizador de processos socials i com a generador de valor econòmic».
DISSENY PER A MILLORAR LES CIUTATS
En esta línia, el codirector estratègic del projecte, Xavi Calvo, ha assegurat que «mitjançant el disseny professional es pot millorar una ciutat, pel seu caràcter transversal». «Volem donar impuls a eixa base professional i industrial que ja tenim per mobilitzar el sector i tota la ciutat: promoure i promocionar la capacitat del disseny per a canviar i millorar les ciutats».
En semblants termes s'ha manifestat la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, qui ha explicat que «es tracta d'un projecte molt il·lusionant», l'objectiu del qual és potenciar l'atractiu de València per a «atraure visitants, atraure inversió, talent i indústries creatives», Gallén ha assegurat que el disseny contribuix «a reforçar els sentiments identitaris i l'orgull ciutadà», i repercutix «en el benestar dels veïns i veïnes»
El projecte València, Capital Mundial del Disseny 2022 reunix dissenyadors, autoritats i empreses destacades de la Comunitat Valenciana, i vol posar en valor la tradició de més d'un segle de disseny a la ciutat: disseny urbanístic, arquitectònic, artístic, de producte, d'interiors i gràfic. El projecte compta amb el suport de l'Ajuntament de València, així com de la Generalitat, Fira València, la Marina de València, l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, el Col·legi de Dissenyadors d'Interior CV i el Col·legi Territorial d'Arquitectes, així com de nombroses firmes i empreses especialitzades.
El comité organitzador de WDO (World Design Organization) donarà a conéixer la llista de ciutats nominades al juny de 2019; i a l'octubre d'eixe mateix any es donarà a conéixer la ciutat triada com a Capital Mundial del Disseny 2022.