La Falla Immaterial també es 'planta' als carrers de València
La Falla Immaterial, una iniciativa de divulgació científica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) que apropa la festa fallera a l'avantguarda en enginyeria i ciència de dades, és un monument virtual, no tangible. Així, en principi només es pot gaudir d'ella en una plaça de l'Ajuntament de València que observem en la pantalla del nostre mòbil, tauleta o ordinador, si entrem al web fallaimmaterial.com
No obstant això, a partir d'aquest diumenge veïnat de València i visitants de la ciutat podran conéixer la quarta edició d'aquest projecte també al carrer. Un equip d'animació eixirà de les pantalles els dies 6, 7, 13 i 14 de març als entorns de les mascletaes per a explicar la quarta edició del projecte i animar la gent a parlar amb el robot Xe-xe. La iniciativa enguany està dedicada als Objectius de Desenvolupament Sostenible i ajuda a prendre consciència de l’impacte que tenen les xicotetes decisions individuals sobre la sostenibilitat global fent servir un bot amb intel·ligència artificial que posa a prova el nostre compromís.
Xe-xe planteja una sèrie de preguntes relacionades amb els ODS. En funció de les respostes, la puntuació es tradueix en un ninot concret: la carabassa Pepeta, el bunyol Rafel, Vicent 'el Traca' o els fallers Ampariues i Nelo. En l'entorn virtual, aquest ninot es planta a la plaça de la Falla Immaterial. Al carrer, l'equip d'animació repartirà com a marxandatge ninots que representen el nivell de sostenibilitat de les persones participants.
La banda sonora de les Falles 2020
Qui escull la música que ha de sonar a la plaça de l'Ajuntament de València? Quin hauria de ser l'himne de les mascletaes? En el cas de la Falla Immaterial, poden fer-ho els mateixos artistes. Així, 'la comissió' fa una crida perquè els grups o cantants que ho desitgen envien les seues cançons i el consentiment per a poder fer sonar aquesta música a la plaça virtual. Només cal enviar la proposta al correu info@fallaimmaterial.com.
El termòmetre de la sostenibilitat
La quarta edició de la Falla Immaterial es va presentar el 10 de febrer. Fins aquest cap de setmana, han participat ja més d'un miler de persones. D'aquestes, el 16% s'han convertit en el ninot Pepeta (molt poc sostenible); el 30%, en Rafel (necessita millorar); el 34%, en Vicent (va per bon camí), i el 20%, en Ampariues o Nelo. Els ninots de faller o fallera només els obtenen les persones amb la màxima puntuació; aquestes entren en el sorteig del Premi Sostenibilitat, dotat amb 200 euros.
Difusió sobre rodes
A banda de les activitats d'animació al carrer, l'EMTV, el canal de televisió dels autobusos de València, emetrà del 12 al 19 de març un anunci sobre la Falla Immaterial en tota la flota de vehicles. Abans, de l'1 al 9 de març, hi haurà dos busos tematitzats en les línies 92 i 35 de l'EMT.
Sobre la Falla Immaterial
L'equip que lidera el desenvolupament de la Falla Immaterial està format per Francisco Grimaldo (direcció); Emilia López i Emilio Soria (gestió i anàlisi de dades); Elena Álvarez, Gabriel Chaparro i Daniel García (programació), i Alejandro Casasús (disseny).
La Falla Immaterial té el suport institucional de la Càtedra Baleària en Intel·ligència Artificial i Neurociència, el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, la Junta Central Fallera, l’Ajuntament de València i l’EMT de València, a més del patrocini d’entitats com ara Destil·leries Tenis i Grupo CAPS.