Una exposició mostra l'activitat política i científica del castellonenc José Royo en la València capital d'Espanya
La sala d’exposicions de l’Ajuntament de València acull des d’esta vesprada l’exposició ‘Royo Gómez. Ciència i guerra en València capital de la República’. La mostra fa un recorregut per l’activitat del castellonenc José Royo Gómez, tant en el vessant científic com en el polític.
L’exposició la conformen 35 panells informatius sobre l’activitat de Royo, qui va ser director general de Mines i es va traslladar a València quan s’instal·là en la ciutat el govern de la República. La seua néta Rocío ha cedit la major part del material que s’exhibirà, conformat per diaris originals, fotografies i pàgines inèdites dels seus diaris personals.
Tello ha destacat el paper de Royo tant pel que fa a la divulgació científica com en la defensa dels valors democràtics i ha avançat que una de les curiositats més impactants de l’exposició serà l’última fotografia que li van fer a l’escriptor Antonio Machado en l’exili.
La mostra, que es podrà visitar a la sala d’exposicions fins al mes de gener, acosta als visitants a una figura científica compromesa amb l’avantguarda, la modernitat i la normalització del cultiu de les ciències. Royo es va caracteritzar per unir a la seua activitat investigadora una actitud divulgativa per acostar el coneixement científic al poble, a través de cursos, conferències i activitat museística.
D’altra banda, va ser molt important i visible la seua militància política. Entenia que la ciència només es podia desenvolupar dins d’un sistema democràtic i va reivindicar fermament la República, arribant a ser diputat en les Corts Constituents de 1931. Precisament en la València capital de la República va viure amb la seua família i treballar amb els seus companys i col·laboradors. “Ara que commemorem el 80é aniversari de la capitalitat, és moment d’apropar-nos a figures com la de Royo i retre homenatge a la gent que en temps durs va apostar per la ciència i la democràcia”, ha afirmat Tello.