Expociència celebra aquest dissabte el seu X aniversari amb un centenar d'activitats per a tots els públics
Expociència, la festa de la ciència i la innovació de la Universitat de València, celebra enguany la seua X edició. La cita és dissabte 26 de maig, de 10:00 a 14:00 hores, al Parc Científic de la institució acadèmica. El programa d’Expociència 2018 abasta un centenar activitats científiques i tecnològiques preparades principalment pels investigadors de la Universitat i del CSIC. El joc, l’aprenentatge i la diversió estan assegurats per als milers de visitants, grans i menuts, que cada any arriben a aquest espai per a la innovació ubicat en les immediacions del Campus de Burjassot-Paterna.
La Rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; el coordinador del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán, i el director del Parc Científic, Juan Antonio Raga, han presentat aquest matí Expociència 2018.
Expociència és la jornada de portes obertes del Parc Científic (PCUV), l’ecosistema d’Innovació de la Universitat de València i un lloc on científics i empresaris treballen per tal de fer efectiva la transferència del coneixement al sector productiu i a la societat. Com cada any, el Parc organitza aquesta festa de la ciència, la tecnologia i la innovació, amb la finalitat de mostrar al públic la seua activitat investigadora. I ho fa a mode de joc al llarg del matí d’un dissabte del mes de maig.
Enguany, l’organització ha preparat al voltant de cent propostes lúdiques i divulgatives. A més de les activitats que els instituts de recerca del PCUV i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) ofereixen cada any, la festa compta amb la participació de les empreses del Parc, de diferents centres, departaments i entitats de la Universitat de València (Jardí Botànic, Clíniques de la Universitat-Fundació Lluís Alcanyís, Museu d’Història Natural de la Universitat, etc.) i de la Fira Experimenta. A aquesta desena edició s’incorpora també la participació de diferents associacions i ONGs, la Ciutat de les Arts i les Ciències i l’Institut de Tecnologia Química (ITQ-UPV/CSIC), entre altres.
La Rectora ha parlat del paper que juga la ciència en el progrés de la societat del coneixement i ha ratificat el compromís de la Universitat amb la divulgació del saber. “És fonamental estretir els lligams entre la ciència i les persones, compartir l’esperit científic des de les edats més primerenques i estimular les vocacions científiques”. Mestre ha destacat la importància de la cooperació interinstitucional i ha reivindicat un millor finançament per a la ciència, la transferència i la innovació. “La ciència és vocacional i, malgrat la crisi, els investigadors treballen dur per aconseguir mantenir la recerca en un bon nivell. Però cal un bon sistema de finançament de la ciència en totes les branques del saber. La Investigació i la transferència del coneixement són fonamentals a les universitats; les necessitem tant com la docència perquè juntes es retroalimenten, milloren i produeixen innovació”, ha dit. “Cal apostar per la innovació si volem contribuir a generar un model productiu que recupere i rentinga el talent; que faça d’aquest país un atractiu per a la recerca internacional”.
José Pío Beltrán ha dibuixat una Expociència que, “tot i haver nascut l’any 2009, pràcticament a l’inici de la crisi, ha aconseguit créixer gràcies a eixe factor vocacional, malgrat el sofriment als laboratoris i els problemes de finançament”, ha dit. “Quan veig la implicació dels investigadors em pregunte com es pot conjugar una situación tan complicada amb tanta motivació per transmetre el coneixement a la societat”.
Juan Antonio Raga ha volgut destacar la participació “generosa i altruista de més de 400 col·laboradors i voluntaris, no només dels instituts de recerca sinó també de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i d’altres centres, departaments i serveis de la Universitat, de les empreses del Parc Científic i d’altres entitats que han fet possible que celebrem aquest desè aniversari d’Expociència amb una xifra rècord que supera el centenar d’activitats”, ha dit. “El fet que pugam celebrar que Expociència compleix 10 anys és una mostra de la consolidació i la maduresa d’aquesta proposta que tracta d’aproximar la ciència als ciutadans que li donen suport i als quals es deu la Universitat”.
Tallers de física, química, astronomia, biologia o robòtica oferiran al visitant la possibilitat d’immergir-se en el vessant més màgic de la ciència, recreant jardins cristal·lins, observant l’Univers des de les profunditats de la mar, o exercint de policia científica en un crim al laboratori de genètica. Es podrà dibuixar en 3 Dimensions o iniciar-se en la gastrociència a la manera dels grans xefs, preparar un Blandiblú, llançar de coets, jugar amb robots de Lego, observar les cèl·lules o detectar radioactivitat ambiental.
Els visitants podran també esbrinar la manera d’arribar a ser un gran científic, com els qui treballen a l’Agència Espacial Europea o al Gran Accelerador de Partícules; o els qui es dediquen a la conservació de la biodiversitat, l’eficiència energètica i el medi ambient. Perquè molts d’aquests treballen al Parc Científic i estaran a Expociència a l’abast de tothom.
La jornada acollirà el lliurament de Premis del projecte Natura, una iniciativa dirigida a estudiants de secundària per a l’elaboració de projectes de ciències naturals enfocats a alumnes de primària, organitzada per la Facultat de Biològiques de la Universitat de València.
Expociència 2018 dedicarà un espai fotogràfic a commemorar el seu X Aniversari; un muntatge d’imatges que il·lustra una dècada de divulgació, d’apropament entre els investigadors i la societat, però sobretot un reflex de com la ciència pot ser divertida si es transmet des de la passió, la connivència, la responsabilitat. La mostra estarà ubicada a l’entrada principal del Parc Científic, un dels tres punts de partida d’Expociència.
Organitzada pel Parc Científic, Expociència rep cada any la visita de milers de ciutadants i compta amb la col·laboració de la pròpia Universitat de València i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), així com amb el suport de la Generalitat Valenciana.
L’organització recomana l’ús del transport públic.