PRESENTACIÓ
Esteban Morcillo i Ximo Puig presenten hui el llibre Trenta anys de polítiques culturals a Espanya
El rector d ella Universitat de València i el President de la Generalitat estarán en La Nau a les 19:30 hores per a avalar l'obra de Joaquim Rius-Ulldemolins
REDACCIÓN
2016-04-12
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, presenten hui dimarts, dia 12 d'abril, al Centre Cultural La Nau de la Universitat, el llibre 'Treinta años de políticas culturales en España. Participación cultural, gobernanza territorial e industrias culturales' (Publicacions de la Universitat de València). L'acte serà a les 19:30 hores en l'Aula Magna. Es podrà seguir en directe pel Canal Cultura de MediaUni, clicant ací .
El llibre està coeditat pels professors Joaquim Rius-Ulldemolins, de la Universitat de València, i Juan Arturo Rubio Arostegui, de la Universidad Antonio de Nebrija. En la presentació del llibre intervindran els dos coeditors.
Aquest llibre fa un balanç global dels més de trenta anys de polítiques culturals a Espanya. Tal com s'explica en la introducció, aquest treball vol, "sense ànim d'exhaustivitat, fer una contribució pionera pel seu abast temporal (els últims trenta anys) i geogràfic (el conjunt de l'estat espanyol) i cobrir així un buit que existia en aquest àmbit". Per fer un estudi d'aquesta magnitud s'ha recorregut a especialistes en cada sector o dimensió de la política cultural. Al llarg de les més de quatre-centes pàgines s'analitza el marc polític i l'institucional i s'atén la diversitat d'agents, els diferents sectors interessats i els factors identitaris.
Per a Joaquim Rius-Ulldemolins, en aquests més de trenta anys hi ha molts aspectes positius, ja que "s'han instituït les polítiques culturals i democràtiques i s'han desplegat, en tots els nivells de l'administració, la central, l'autonòmica i la local, unes polítiques, que especialment han estat liderades precisament per aquestes últimes, que han potenciat la cultura com a element de cohesió social i projecció externa".
En l'actualitat és una mica més escèptic: "L'arquitectura que es va dissenyar en la dècada dels huitanta s'ha esgotat i caldria buscar altres polítiques culturals per a una realitat en què han confluït dues crisis, una de general sobre el model de desenvolupament econòmic a Espanya, que s'ha concretat en greus retallades en la cultura, i una altra de més pròpia en el sector cultural, motivada en gran part pel canvi dels patrons de producció i consum cultural pel paradigma digital". La coincidència d'aquestes dues crisis conclou és una "tempesta perfecta" que obliga a fer un balanç més ponderat d'aquests trenta anys: amb llums i clarobscurs.
El llibre és estructurat en quatre blocs, en els quals autors de reconegut prestigi i de diverses disciplines (sociologia, ciència política, economia, dret, ciències de la comunicació) analitzen els agents de la política cultural, el foment de la difusió cultural, la cultura festiva, les polítiques en relació amb els esdeveniments culturals i ciutats creatives, l'educació, els mitjans de comunicació i altres temàtiques emergents de les polítiques culturals.
También te podría interesar...