La Marató ha causat un impacte turístic a València de quasi 18 milions d'euros, quatre vegades el pressupost invertit
La despesa de l'organització de la Marató València 2018, a càrrec de Societat Esportiva SD Correcaminos i el Ajuntament de València, ha ascendit a 4,8 milions d'euros i cada euro invertit en l'esdeveniment s'ha traduït en 3,7 euros de despesa turística associada (un total de 17,7 milions d'euros). Així es desprèn del document elaborat per l'Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) que ha realitzat l'estudi d'impacte econòmic de l'última edició d'esta prova, «que ha aconseguit una de les deu millors marques del món i ha batut el rècord d'Espanya de corredors inscrits i arribats a meta».
La regidora d'Esports, Maite Girau, ha presentat estes dades i ha valorat «molt positivament l'impacte que esta celebració esportiva té sobre l'economia valenciana». Així mateix, ha manifestat la seua satisfacció davant la valoració de les persones participants que, segons una enquesta que recull l'informe de l'IVIE, qualifiquen la Marató València «com la millor prova d'Espanya» i, de fet, el 98% d'elles la recomanen.
Maite Girau ha assenyalat que «l'Ajuntament posa la ciutat i treballa intensament perquè els veïns i veïnes entenguen que és una prova de referència i cause les menors molèsties possibles», al mateix temps que s'ha mostrat satisfeta perquè «la Marató és la prova esportiva de referència de la ciutat i hem vist el seu enorme valor a nivell turístic i econòmic». A més, Girau ha destacat que «estos estudis ens permeten tenir dades objectives que ens orienten en la planificació de futur».
D'altra banda, la màxima responsable de l'esport municipal ha apuntat que «em quede amb les dades econòmiques però també amb les bones xifres de satisfacció dels corredors i corredores perquè és fonamental per a la projecció de la ciutat». Lluny de relaxar-se amb les bones xifres, ha afirmat que, encara que és difícil millorar les dades obtingudes, «no volem morir d'èxit i mirem en quines coses podem millorar l'organització, que continuarà treballant per a continuar donant satisfacció a la ciutat i als i les corredores i per a estar entre els millors dels millors, perquè així és l'esport».
L'informe de l'equip del director adjunt del IVIE i catedràtic de la Universitat de València, Joaquín Maudos, afegix un valor extra «rellevant», en determinar un impacte econòmic total de la Marató sobre l'economia valenciana de 13,2 milions en termes de renda (sous i salaris, més beneficis aportats al PIB), i la creació i manteniment de 429 ocupacions (equivalent a temps complet a l'any). Mentre que l'impacte sobre l'ocupació és similar al de l'anterior edició, la renda generada augmenta un 3,4%.
Del total de la renda generada en 2018, el 65,2% correspon a la despesa de participants i el 34,8% a la despesa en l'organització d'este esdeveniment de calat mundial. Esta elevada xifra reflectix la rellevància de l'esdeveniment i el benefici per a la ciutat, ja que només el 3,2% de la despesa ix de diners de les institucions públiques. L'aportació dels patrocinadors suposa el 67% de la despesa i les inscripcions de corredors el 26%, mentre que el 4% s'obté d'altres ingressos per activitats paral·leles.
Els elevats percentatges de corredors i acompanyants vinguts de la resta d'Espanya (39,6%) i de l'estranger (29,5%) entre la suma de participants de la Marató i la 10K paral·lela han aportat una enorme despesa en la seua visita a la ciutat del running, ja que durant este esdeveniment van arribar 12.409 participants de la resta d'Espanya i 9.243 corredors estrangers de la marató o el 10K, en grups de 3,7 persones de mitjana en el cas del corredor nacional (2 dies d'estada) o de 3,0 visitants estrangers (amb una mitjana d'estada a la ciutat de 3,4 dies).
Els participants i acompanyants que viatgen a València per a córrer este esdeveniment han generat 186.105 pernoctacions a la ciutat, la qual cosa suposa un increment d'un 11% respecte a l'any anterior en este concepte, a causa del major nombre de corredors i acompanyants (73.642 enfront de 56.470 en 2017, un 30% més).
Un altre informe elaborat per Telefónica, amb el mesurament dels dispositius mòbils dels usuaris, revela que el corredor nacional sol quedar-se en la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències, mentre que l'internacional té la seua àrea d'influència en el centre ciutat.
SATISFACCIÓ DEL 98% DELS CORREDORS
A més del treball de camp realitzat amb 624 qüestionaris entre els participants durant la seua visita a València per a córrer la Marató o 10K, l'equip del IVIE va analitzar també les 6.779 enquestes de satisfacció realitzades per l'organització a corredors que van prendre part de la millor marató, al qual els participants li’n donen una nota mitjana de 8,8 sobre 10, amb un elevat nivell de satisfacció dels participants, ja que un 20,3% atorga una valoració de deu i un 51,4% de nou punts. Un 98% d'estos corredors assegura que recomanaria participar en la Marató València.
Dins dels servicis i experiència que ofereix córrer la Marató València Trinidad Alfonso EDP els aspectes més valorats pels corredors són l'entrada a meta per la passarel·la sobre l'aigua, l'entorn de la prova en la Ciutat de les Arts i les Ciències, el disseny del renovat recorregut i els nombrosos punts d'animació en el traçat, que converteixen a la Marató València en una festa molt rendible per a la ciutat.