El Teatre Riato i l'IFIC posen a escena 'Projecte Meitner' per recordar la pionera de la física nuclear oblidada pel comité del Nobel
"Projecte Meitner. Recordant Lise Meitner" és el títol de l'obra que investigadors de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) i la CRIT Companyia de Teatre posaran en escena al Teatre Rialto de València a partir de març de 2021, amb el patrocini de l'Institut Valencià de Cultura. Hi ha previstes sis funcions que aniran acompanyades de nombroses activitats dirigides a la comunitat científica i universitària, al professorat i estudiants de secundària, a persones amb discapacitat auditiva i al públic en general.
El projecte de l'Institut de Física Corpuscular, que parteix de la figura de la científica austríaca per a destacar el paper de les dones en la ciència, compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació.
La història de la ciència, com qualsevol altra història, està plena d'injustícies, però la de Lise Meitner és una de les més flagrants. El seu treball va contribuir decisivament al descobriment de la fissió nuclear, procés en el qual es basa l'obtenció d'energia nuclear. No obstant això, va patir una doble discriminació, per la seua condició de dona i pels seus orígens jueus, que li va impedir guanyar el premi Nobel. Com a homenatge a Meitner, l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, adapta una obra teatral sobre la seua vida per a dur-la al públic amb un ampli programa d'activitats que destaquen el paper de les dones en la física nuclear i la recerca científica.
El projecte de l'IFIC compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació a través de la convocatòria d'ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació, per al foment de les vocacions científiques i la varietat i innovació de les activitats previstes. Consisteix en l'adaptació de l'obra teatral "Remembering Miss Meitner", escrita pel catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat d'Oslo i dramaturg Robert Marc Friedman.
L'obra es va estrenar en 2002 en el VI Festival Internacional de Ciència de Göteborg (Suècia), amb tal èxit de públic que es va representar durant set temporades en el teatre de la ciutat sueca. Paradoxalment, el Museu Nobel d'Estocolm també la va representar, portant-la a universitats i instituts del país. Des d'aleshores, l'obra ha sigut adaptada per a la seua representació a Noruega, Alemanya, Itàlia i els Estats Units, arribant a unes 10.000 persones.
"Projecte Meitner. Recordant a Lise Meitner" és el títol amb el qual l'IFIC portarà al teatre aquesta obra. A partir de març de 2021, personal investigador de l'Institut de Física Corpuscular i els professionals de CRIT Companyia de Teatre, amb el patrocini de l'Institut Valencià de Cultura, posaran en escena l'obra en el Teatre Rialto de la capital valenciana, on hi ha previstes sis funcions. La representació estarà acompanyada de nombroses activitats dirigides a diversos públics: comunitat científica i universitària, professorat i estudiants de secundària, persones amb discapacitat auditiva i públic general.
Reparar un error històric
"L'obra té un gran potencial didàctic", destaca Anabel Morales López, investigadora de l'IFIC que lidera el projecte. "Amb ella volem donar visibilitat a la presència de les dones en la física nuclear i de partícules, començant per les pròpies investigadores de l'IFIC. També volem fomentar les vocacions científiques entre les estudiants de secundària". El projecte contempla diverses representacions destinades a instituts, juntament amb una sèrie de materials didàctics associats sobre la vida de Lise Meitner, els seus treballs en física nuclear i sobre la pròpia disciplina científica.
"No donar-li el Nobel a Meitner va ser un error històric que ha portat anys tractar de reparar. Aquesta obra i aquest projecte és una manera d'intentar-ho", resumeix Berta Rubio Barroso, vicedirectora de l'IFIC i impulsora del projecte. Ella va assistir a la primera representació de l'obra, i va contactar amb l'autor per a accedir al text original. En les seues conferències de divulgació sol destacar a Lise Meitner com a exemple de discriminació en la ciència per la seua condició de dona, a la qual es van sumar els seus orígens jueus en plena Alemanya nazi. Va ser el seu col·lega, el químic Otto Hahn, qui va signar els treballs que li valdrien el Nobel pel descobriment de la fissió nuclear.
Jornades sobre dona i ciència per a l'estrena
Abans de l'estrena de l'obra se celebraran unes jornades sobre dona i ciència, 'Físiques Nuclears i de Partícules: Passat, Present i Futur', a les quals acudirà l'autor de l'obra. També es desenvoluparà una taula redona posterior a la funció per a debatre amb el públic, en un context més pròxim, el paper de les dones en ciència i l'impacte de la física nuclear en la societat.
A més, l'IFIC i la companyia teatral CRIT contemplen la producció d'un vídeo introductori a l'obra sobre la figura de Meitner i d'altres investigadores en física nuclear i de partícules (també les del propi centre d'investigació valencià); material didàctic divers (que inclou un vídeo de la youtuber Elena Dénia sobre la formació dels elements químics); una pàgina web i perfils en xarxes socials per a difondre la informació sobre el teatre, les jornades i altres activitats de divulgació. Posteriorment, es realitzarà un estudi sobre la repercussió de l'obra basat en l'opinió del públic assistent.