Els autors valencians Rafa Lahuerta i Rodrigo Terrasa, entre els més venuts en la 56a Fira del Llibre
Després d'onze dies, la 56a Fira del Llibre de València acaba hui amb bones sensacions per als llibreters. La cultura i, més en concret la literatura, s'ha reactivat gràcies als 60 expositors que han mostrat la seua oferta en les 83 casetes dels Jardins de Vivers. Durant aquests onze dies de Fira, 150 autors i autores han signat els seus llibres i al voltant de 224 activitats obertes al públic han sigut programades, entre les quals es compten 10 taules redones i quasi 50 tallers escolars.
Sergio Cabezas, secretari del Gremi de Llibrers, comenta que com a llibreter se sent “molt content ja que, malgrat l'aforament que ens ha marcat Sanitat de 800 persones en el recinte, ha passat molta gent per la Fira i hem aconseguit el nostre objectiu”. Cabezas, que encara no ha pogut precisar el càlcul final de vendes, intueix que “seran millors que les de 2019. Els caps de setmana han sigut boníssims. La gent tenia ganes de Fira i es confirma que la pandèmia ha provocat un augment de la lectura. Hem notat un increment de vendes també en el sector del públic d'entre els 15 i els 25 anys (encara que siga de youtubers i intagramers)”.
Respecte a les dates, el secretari del Gremi era pessimista. “Al final ha funcionat molt bé, encara que hem tingut un dia menys (el festiu 1 de maig) i algun episodi de pluges. No obstant això, en general, hem gaudit d'un temps molt agradable”.
En relació amb els resultats, entre els llibres més venuts segons els llibreters estan Noruega de Rafa Lahuerta i La ciudad de la eufória de Rodrigo Terrasa, tots dos valencians. Un revulsiu per a llibreries com El Cresol —amb 40 anys de vida—, des d'on destaquen que les vendes d'aquests dies suposen un 8% del recaptat anualment. “A la fira es ve a comprar llibres, i no hi ha més”, afegia Agustín Larraz, qui va cedir el negoci fa uns anys al seu fill Ignacio. “Matador de Mario Alberto Kempes ha sigut, per a nosaltres, el llibre més venut”, declarava José Luís Rodríguez Núñez de Bibliocafé. La Casa del Llibre destaca a Júlia Navarro i en no-ficció a María Rojas amb Encuentra tu persona vitamina. La llibreria Berlín tornava a posar el focus en el llibre de Rodrigo Terrasa i en Júlia Navarro, en les diverses obres de l'autor Stefan Zweig i en “un autèntic fenomen de vendes com El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes” de Tatiana Tibuleac. En Abacus, ressalten a Rafa Lahuerta i la seua reeixida Noruega, Júlia Navarro i Arturo Pérez Reverte. En literatura juvenil, aquesta caseta, assegura que Mercedes Ron ha sigut la més venuda (com testifiquen les grans coles que es van formar en la seua signatura) i en infantil, el conte manipulatiu.
La novel·la gràfica, el manga i el còmic també han augmentat les seues vendes amb títols com El dibujado de Paco Roca, Caravaggio de Milo Manara o ¡Mira por la ventana! de Katerina Gorelik. Gènere al qual li segueix l'assaig, que tampoc ha faltat en les bosses dels lectors aquesta edició.
Quant a la part més anecdòtica de la Fira, caldria destacar la demanda de les novel·les de la polèmica Carmen Mola, Premi Planeta 2021. I no podem oblidar l'increment del consum de la literatura en valencià amb noms com el de Francesc Bodí o, com ja avançàvem, Rafa Lahuerta. De fet, l'últim cap de setmana ha estat centrat en les obres i autors en la nostra llengua.
El volum de vendes aquestes setmanes sí que ha sigut variable, encara que en termes generals els llibreters parlen que suposa un 8-10% de tot el guanyat en un any. Mamen Monsoriu, cofundadora junt amb Mauro Lahore de la llibreria Imperio (aquest és el seu primer any en la Fira del Llibre), expressava: “El que he venut és l'equivalent al que guanye en dos mesos”. Imperio ha rebut, a més, la visita de nombrosos rostres i signatures conegudes, com la de Pablo Rivero o Laura Riñón. “S'han format bones cues”, exposava Monsoriu. Cues com les que han format Mercedes Ron, Santiago Posteguillo, Christian Gálvez, Alice Kellen o Blue Jeans. A això, Estela Sanchis, cofundadora de la llibreria Bangarang, també nova en la fira, afegia: “En cap de setmana hem triplicat les vendes que, per exemple, tenim en un dia normal”.
I qui llig més, el públic jove o l'adult? Davant aquesta pregunta, els llibreters han sigut clars: públic de 30 a 60 anys i, sobretot, dones. Rafa Domínguez, encarregat de la llibreria Tirant lo Blanch, matisava: “També ens ha arribat públic jove, d'entre 18 i 25 anys”.
Els onze dies de Fira del Llibre han funcionat bé. No obstant això, hi ha dies que han sigut més fructífers que uns altres. Des de la llibreria Verde comptaven el següent: “El primer dijous, el d'obertura, va ser boníssim, ens vam sorprendre molt. A més, els caps de setmana han sigut molt productius”. I dins del cap de setmana “destacaria el diumenge al matí”, assenyalava Marc Senabre des de Fan Set.
Un fi de fira que deixa a llibreters, lectors, editors i distribuïdors amb un bon sabor de boca. Els més ansiosos ja estan pensant en la pròxima edició.