El professor Ángel Luis López Villaverde presenta a La Nau el seu llibre sobre la Segona República
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà demà, dia 19 de setembre, la presentació del llibre ‘La Segona República (1931-1936). Les claus per a la primera democràcia espanyola del segle XX’, del professor Ángel Luis López Villaverde, editat per Sílex. L’acte se celebrarà a les 19:30 hores, a l’Aula Magna i hi participarà l’autor i els professors Antonio Laguna i Ricard Camil Torres, de la Universitat de Castella-la Manxa i de la Universitat de València, respectivament.
Prologat pel reconegut expert en l’etapa, el doctor Ángel Viñas, el llibre recull les principals aportacions de les diferents línies historiogràfiques sobre assumptes subjectes a un debat obert. L’autor es mostra crític amb els enfocaments revisionistes sobre la Segona República, tan donats a contraposar el seu “fracàs” amb l’“èxit” de la Transició. Al seu judici, “aquest relat maniqueu” parteix des del col·lapse republicà, des de la posterior experiència traumàtica, i descompon un final que altera la seua anàlisi i vincula la seua memòria a la derrota, i així enfronta la República en pau al mirall deformant de la República en guerra.
El llibre està estructurat en dues parts, de quatre capítols cadascuna. Les preguntes fonamentals –què, com, qui i per què?– són en la primera part, que revisa la història política i cultural. La segona se centra en les claus temàtiques (l’organització del poder, les esperances i la indignació que va suscitar i la gestació de la traïció a la República). En aquesta segona part, juntament amb la política i la cultural, es recorre a la història social. D’aquesta manera, tenen cabuda tant els protagonistes individuals com els actors col·lectius.
Ángel Viñas, en el pròleg, destaca “l’afany de l’historiador acadèmic que és Ángel Luis López Villaverde de fer arribar a un públic lector culte, però no especialitzat, els resultats de la recerca i de la literatura especialitzades més modernes, tant d’origen espanyol com estranger”. Un llibre “per a un lector que vulga disposar d’una anàlisi ràpida, relativament succinta però, alhora, completa de l’evolució de la Segona República espanyola fins a la profunda fallida que va suposar la revolta militar” i afegeix que “és, en la seua extensió, probablement un dels millors que hui n’hi ha al mercat”.
Ángel Luis López Villaverde és professor titular del Departament d’Història de la Universitat de Castella-la Manxa. Ha impartit la seua docència a la Facultat de Ciències de l’Educació i Humanitats i actualment ho fa a la Facultat de Periodisme de la Universitat de Castella-la Manxa, de la qual és el seu degà. Va fer la seua tesi doctoral sobre Conca durant la II República i una de les seues principals línies de recerca és el conflicte políticoreligiós en l’Espanya republicana.