El nou ACUDIM recull tota la programació cultural de la Diputació de València per als mesos d'agost i setembre
L’Àrea de Cultura de la corporació provincial ha llançat el número 10 de l’Agenda Cultural de la Diputació i els Museus (ACUDIM), una publicació bimensual que recull el conjunt de la programació d’activitats i propostes culturals previstes pel departament. En aquest cas, per als propers mesos d’agost i setembre.
ACUDIM és un programa en paper i en format desplegable, que compta amb una òptima distribució en punts culturals de la ciutat de València i altres localitats. També pot sol·licitar-se per ajuntaments o cases de cultura de qualsevol municipi valencià, a través del correu: acudim@dival.es. Per a les persones habituades a la lectura en dispositius electrònics hi existeix una versió digital adaptada per a terminals mòbils, que pot ser consultada en valencià i en castellà des de la web de la Diputació de València.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha volgut posar en valor «la funcionalitat» d’aquesta publicació. «Una exhaustiva panoràmica de l’amplia oferta cultural, presentada de forma clara, concisa i intuïtiva, perquè les persones interessades disposen de tota la informació amb temps suficient per poder planificar el seu oci», ha destacat Rius.
El nou número d’ACUDIM #10 no només permet consultar l’oferta dels tres museus que gestiona l’Àrea de Cultura –el Museu de Prehistòria de València, el Museu Valencià d'Etnologia, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM)– i la Institució Alfons el Magnànim - Centre d'Estudis i d'Investigació (IAM), sinó que també dóna compte de totes les exposicions itinerants que arriben als municipis de les comarques valencianes i altres propostes culturals. Aquestes últimes serveixen per acostar l'activitat dels museus a les localitats i contribueixen, a més, a descentralitzar la cultura més enllà de la ciutat de València. Segons Xavier Rius, «per primera vegada es disposa d’una publicació tan completa i detallada que dóna compte del gran nombre d’activitats que gestionem».
A banda de les activitats expositives, ACUDIM també recull una sel·lecció d’aquelles iniciatives que s'organitzen des d'altres unitats adscrites a l’Àrea de Cultura, com el SARC o el servei de Promoció Cultural. Es tracta d'activitats obertes al públic: concerts, presentacions de llibres, teatre o actuacions musicals, entre d’altres.
Visites i recreacions històriques als jaciments
Entre aquestes últimes, destaquen les jornades de portes obertes i tallers didàctics que se celebren a la Cova del Bolomor, de Tavernes de la Valldigna, per conèixer els materials arqueològics del Paleolític mitjà que alberga aquest jaciment. Destaquen les restes òssies de neandertals i una sèrie de fins a quinze llars, alguns amb més de 200.000 anys d’antiguitat, que converteixen l’assentament en un dels més antics de la península ibèrica amb evidències de l'ús controlat del foc.
Del 12 al 23 de setembre, el Palau de la Música de València acull la celebració d’una nova edició del Concurs Internacional de Piano José Iturbi. I seguint amb la música, del 15 al 17 de setembre la localitat de Bétera, al Camp de Túria, alberga la Trobada de Folklore, farcida de música, tallers, balls i cançons tradicionals valencianes.
Durant el tercer cap de setmana de setembre tornen les recreacions històriques a la Bastida de les Alcusses de Moixent. Una iniciativa que s’acompanya del programa de visites als jaciments arqueològics, on a més de l’assentament de la comarca de Costera, també en formen part el Puntal dels Llops a Olocau i la mateixa Cova del Bolomor, a Tavernes de la Valldigna.