El futur Museu de la Universitat de València: Història Natural incorpora prop de 400 minerals
La Universitat de València inaugura hui dijous, dia 15 de febrer, un nou espai: el Museu de la Universitat de València: Història Natural M[UV]HN (Hashtag #MUVHistoriaNatural). Prop de 400 minerals s’incorporaran a les fons ja existents i formaran part d’aquest nou espai gràcies a la donació efectuada aquest matí per la catedràtica de la Universitat de València María Celia García Álvarez-Coque.
El nou museu, que estarà situat en la plaça central del campus de Burjassot –en concret al carrer Doctor Moliner, 50-, naix amb la idea de reunir en un únic espai els elements més rellevants de les seues 32 col·leccions científiques de ciències naturals amb centenars de milers d’exemplars i oferir aquest ingent patrimoni cultural i científic a la societat valenciana. A més, el M[UV]HN esdevindrà un espai d’investigació i formació per a la comunitat universitària i el públic en general.
La donació s’ha realitzat aquest matí a les instal·lacions del museu i ha tingut la presència del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño.
La col·lecció donada al Museu de la Universitat de Valencia: Història Natural M(UV)HN consta de 395 minerals, organitzats dins d’un arxivador d’acord a la seua composició química (elements natius, sulfurs, sulfosals, òxids, halurs, carbonats, nitrats, borats, fosfats, sulfats, tungstats i silicats).
La donació procedeix del pare de María Celia García Álvarez-Coque, Arturo García Igual, marmessor del llegat de Manuel Castillo, que va donar lloc, juntament amb altres llegats, al Patronat Sud-Nord Solidaritat i Cultura de la Universitat de València, sota el Rectorat de Ramón Lapiedra, i més recentment als Premis Manuel Castillo d’Investigació i Periodisme per la Pau i la Cooperació, representats actualment pel seu fill José María García Álvarez-Coque, catedràtic d’Economia de la Universitat Politècnica de València.
Arturo García Igual (València 1915-2010) va participar en la Guerra Civil espanyola entre 1936 i 1939, i va creuar la frontera francesa amb l’exèrcit republicà al febrer de 1939. Després d’estar-se uns mesos al camp de concentració de Saint Cyprien, va ser proposat per traslladar-se a Mèxic, on va residir durant més de 30 anys, principalment a Ciutat de Mèxic, fins que va tornar amb la seua família (esposa i 5 fills) a València el 1971.
La col·lecció donada a la Universitat pertany a una col·lecció més àmplia composta per 665 minerals, en la seua major part recollits i adquirits entre el 1973 i el 1997, molts dels quals a territori mexicà, que García Igual va continuar visitant després del seu trasllat a Espanya.
Després del seu decés, la col·lecció de minerals va ser repartida entre els seus fills i néts, i passà a pertànyer majoritàriament (més de 500 minerals) a la seua filla María Celia García Álvarez-Coque i al seu gendre Guillermo Ramis Ramos, tots dos catedràtics de la Facultat de Química de la Universitat de València, i aquest últim gran aficionat a la mineralogia. Després de la defunció d’aquest al juny de 2017, la família va decidir donar la col·lecció al futur M[UV]HN, perquè es dedicara a l’estudi i l’ensenyament de la mineralogia, respectant la voluntat de tots dos.
Alguns d’aquests exemplars, entre els quals hi destaquen (un espècimen de coure natiu i una llavor d’or, entre d’altres), es troben ja exposats a la sala de Paleontologia i Geologia del museu.