El Festival Tercera Setmana presenta la més internacional de les seues edicions
Xile, Mèxic, Uruguai, França, Grècia o l'Iran són algunes de les nacionalitats que estaran presents en la programació de la tercera edició del Festival Tercera Setmana, que s'ha presentat de la mà dels seus directors artístics Tomás Ibáñez i Paco Macià.
El certamen se celebrarà a Castelló, Alacant i València entre el 31 de maig i el 17 de juny. Una mirada internacional és el lema d’enguany d’un festival que sempre ha fixat el seu radar al dellà de les nostres fronteres. Un total de huit espectacles amb participació forània, quasi el doble que el 2017, fan d’aquesta edició la més internacional de totes les celebrades i reforcen el compromís de Tercera Setmana amb un dels principis que el va veure néixer.
França, amb quatre propostes és el país més representat. L’espectacular circ aquàtic de Metamorpho, que a més inaugurarà el festival a València; Un Vache de manège et son Orgameuh, uns curiosos cavallets de fira, fets de ferralla, fusta i cuir que s’instal·larà a la Plaça del Patriarca, a l’espera que el propulsen els familiars dels xiquets que hi pugen; el teatre físic, musical i d’objectes de De nuevo un instante tan breve, coproducció francobalear; i Culbuto, que omplirà la Plaça de l’Ajuntament d’Alacant dels equilibris impossibles de l’artista circense Vincent Martínez.
Des de Mèxic aterraran Mendoza i Flicker a Castelló i València per partida doble. Mendoza, que inaugurarà Tercera Setmana a la capital de la Plana, trasllada el Macbeth shakespearià a la Revolució Mexicana de 1910. Flicker, dels uruguaians residents a Ciutat de Mèxic Magdalena Leite i Aníbal Conde, reflexiona sobre el fet escènic. També, des d’Amèrica, en concret des de Xile, arribarà 40.000 kms, una obra que permetrà descobrir què significa ser inmigrant en aquell país; es podrà veure a les tres ciutats. L’oferta internacional es completa amb l’atuació del Trío Petrakis, López, Chemirani, als Jardins del Palau de la Música. El valencià Efrén López, acompanyat del grec Stelios Petrakis i l’iranià Bija Chemirani traslladaran els espectadors a un mar Mediterrani d’influència oriental.
Repòquer d’estrenes absolutes
El festival també creix quant al nombre d’estrenes absolutes que acollirà en la seua programació. Fins a cinc espectacles es veuran per primera vegada en el certamen. És el cas de Nowhere in particular, coproducció entre Tercera Setmana i Grec 2018 Festival de Barcelona, una peça que ens assenyala la manera en què les convencions que adoptem de manera inconscient o mecànica al llarg del dia ens acaben construint i definint com a persones.
Les altres quatre obres que s’estrenen són produccions valencianes. Crónica de excesos, de PTV Clowns, una muntanya russa d’emocions arran dels relats costumistes que ofereix una actriu retirada; Bluff, la primera vegada que el Circo Gran Fele posa en escena un muntatge interpretat per un únic actor; La llum del món, de CRIT Companyia de Teatre, una tragicomèdia que es basa en alguns passatges de la Bíblia, i compta amb cançons i música en directe; i Family(es), de Teatro de lo Inestable, que tal com es pot intuir pel títol, té a la família com a eix central narratiu, tot i que en compte de família se’n podria dir ramat.
Cinc noms propis
De l’extensa programació del festival, composta per 33 propostes escèniques, destaquen amb llum pròpia cinc noms. Dos d’aquests actuaran junts, i tancaran el 17 de juny, al Teatre Principal de València, aquesta tercera edició de Tercera Setmana. Es tracta de Niño de Elche i Israel Galván, que amb les Coplas mecánicas transportaran el flamenc a una altra dimensió. I ho faran gràcies a l’agermanament entre el ball i les repicadisses de Galván i la veu de Niño de Elche, amb els seus gemecs, els seus cants i les seues onomatopeies impossibles.
Marta Pazos ha estat present, com a directora teatral, en totes les edicions celebrades de Tercera Setmana. El 2016 amb Calypso, el 2017 amb Martes de carnaval i aquest 2018 torna amb Sueño de una noche de verano. Una adaptació irreverent del clàssic de Shakespeare. Eva Zapico, per la seua banda, és la primera vegada que forma part de la programació del certamen. Els nostres, l’obra que dirigeix, serà l’encarregada de clausurar el festival a Castelló. Una coproducció entre Teatre del Poble Valèncià i la Diputació de València, que traça un viatge pels diferents llocs, al voltant del mar Mediterrani, on els refugiats continuen lluitant per la supervivència mentre Europa mira cap a un altre costat.
Nacho Guerreros és el popular Coque de la sèrie La que se avecina, un paper que no té res a veure amb el que interpreta a l’obra Juguetes rotos. Una proposta que reflexiona sobre la identitat sexual i de gènere a través d’un transexual en l’Espanya del franquisme. No es tracta d’una història única, són retalls de veritat de tots aquells que no encaixaren, ni encaixen en el “bullying de la vida”, tal com indica l’autora de l’obra Carolina Román.
Visibilitzant la dona creadora
Des de la primera edició, el Festival Tercera Setmana ha estat especialment sensibilitzat en fer visible el treball de les dones creadores en les arts escèniques. Aquesta aposta fa un pas més el 2018 en aconseguir no sols que existisca paritat entre les propostes dirigides per homes i dones, sinó que en siguen majoria les d’aquestes últimes. Quasi el 60% de la programació són espectacles dirigits per dones o que n’inclouen alguna en l’equip de direcció.
Un passeig per les propostes més avantguardistes del panorama nacional
Un any més, Tercera Setmana vol ser aparador del que ocorre, si parlem a nivell d’escena, a tot el territori nacional. Per això, en la programació arreplega produccions de fins a 7 comunitats autònomes diferents, amb la intenció de traçar un mapa en què es reflectisca allò més interessant i avantguardista que estiga realitzant-se arreu de l’estat.
Des del País Basc arribarà Barro rojo, en què Javier Liñera ens conta la història d’un home homosexual que fou reclòs en un camp de concentració i més tard en una presó per ser gai. Són l’Europa de Hitler i l’Espanya de Franco de la mà, tan properes entre elles. Una història dins d’una altra història. Hi ha drama, hi ha riure, hi ha un cabaret, hi ha llàgrimes.
Des d’Andalusia farà el trajecte El afilaó. Una creació del malagueny Gero Domínguez, que és un homenatge als treballs tradicionals que s’esvaeixen en un món cada vegada més globalitzat. Coreografia i ball, i una vella bicicleta amb una màquina d’esmolar a la part de darrere. Una obra per treure punta a les botes, a l’ànima i fins i tot al cor.
Rebota, rebota y en tu cara explota és el cridaner títol de la vibrant performance que signen Agnès Mateus i Quim Tarrida, des de Barcelona, i amb la qual denuncien les contradiccions d’aquest món: protestes i manifestacions fins que es tanca la porta i aleshores, ho fem tot al revés (passivitat, indiferència…). El text s’apropia de l’insult, de les paraules tabú, mitjançant l’humor, per abocar a l’escenari tot el pes de la inacció.
També de Catalunya, en aquest cas des de Tarragona, viatjarà cap al festival Likes. Un espectacle de dansa de Núria Guiu que parteix de l’anàlisi de dos fenòmens populars a Youtube, com són el cover dance (emular la coreografia d’un vídeo musical original) i els tutorials sobre les diferents tècniques de ioga, per a tractar el tema del prestigi i de com aconseguir-lo (i a quin preu) en les nostres societats digitals.
Prendre el pols a las arts escèniques valencianes contemporànies
El Festival Tercera Setmana sempre ha mantingut un compromís amb les arts escèniques valencianes. Enguany s’hi programen deu propostes de diferents formats i estils, però amb el denominador comú de la qualitat. Títols com La alegría está aquí dentro (La Família Política), Classe (Teatrencompanyia + La Medusa) o Separeu-vos junts (La Dependent) podran veure’s durant els dies que dura el certamen.
Moltes d’aquestes deu produccions es troben agrupades a Connexions, encontres interprofessionals que comptaran amb la presència de convidats nacionals i internacionals a qui se’ls oferirà un menú escènic, exclusivament valencià, que també és obert a tot el públic.
A més, el festival acollirà la Final del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, el 12 de juny al Teatre Rialto de València. Un ring de boxa en què els colps se substitueixen per textos escènics i els púgils per actors. 8 dramaturgs d’Alacant, Castelló i València buscaran des del 21 de maig un espai en la gran final.
Els participants seran Josi Alvarado, Pascual Carbonell, Jerónimo Cornelles, Paula Llorens, Adrián Novella, Javier Sahuquillo, Ruth Sancho i Núria Vizcarro. L’actor i dramaturg Xavo Giménez exercirà com a mestre de cerimònies.
Tota la informació del festival a un colp de clic
Açò és sols un esbós de la programació definitiva de Tercera Setmana, que es pot consultar íntegrament a la web del festival i que farem saber fil per randa en succesives comunicacions. També es pot accedir a la totalitat del programa mitjançant l’app del festival.
Elaborada per l’empresa vila-realenca Yourszene, permetrà als espectadores consultar, de manera còmoda, totes les activitats del festival des de qualsevol lloc, a més de comprar les entrades, amb descomptes exclusius i addicionals, per a les obres que els interessen. Una formidable manera d’acostar-se, amb un colp de clic, al menú escènic que s’ha preparat des del festival.
Tercera Setmana és una iniciativa d’AVETID, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), IVACE, Turisme, IVAJ, Fes Cultura, Ajuntament de València, Mercavalència, La Marina de València, la Mutant, Palau de la Música, La Rambleta, Diputació de València, Ajuntament de Castelló, Menador Espai Cultural, Universitat Jaume I (UJI), Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear, Institut d’Estudis Baleàrics, Caixa Popular, Ayuntamiento de Alicante, Alicante Cultura, Fundación SGAE, Centre Cultural La Nau, Universitat de València, Associació de Comerciants del Centre Històric de València, RENFE, ADIF, Cervezas Turia. I en sintonia amb Santiago Off, Vociferio, Avivament i Creador.es