El disseny social i inclusiu arriba al barri de Torrefiel
L'Institut per a la Recerca i desenvolupament dels Processos de Creació i Artteràpia (IDECART) ha desenvolupat el projecte "Disseny: Lo Por Venir", l'objectiu del qual és generar noves realitats, relacions i valors en el context de la inclusió a través del disseny, l'art i l'Artteràpia. La iniciativa, que compta amb el patrocini de la Regidoria de Joventut i amb el segell de València World Design Capital 2022, s'ha materialitzat en un projecte de co-creació en col·laboració amb les persones joves del Centre d'Atenció Diürna d'Inserció Sociolaboral "Acollida" (Iniciatives Solidàries). El resultat consisteix en un disseny de mobiliari urbà que posa en el centre veïns i veïnes del barri de Torrefiel a través de fotografies ampliades, i al qual s'ha donat visibilitat a través d'una acció comunitària desenvolupada en el mercat municipal del barri i a l'entorn de l'Alqueria de Falcó.
Han participat en el taller de co-dissenye cinc joves, que han treballat en quinze sessions, amb l'acompanyament d'un dissenyador i una "art-terapeuta", amb l'objectiu de crear un objecte de disseny. L'activitat ha inclòs la creació de vincles a través de la "art-teràpia", i la cerca de motivacions, que es va plasmar en l'interés per la pràctica i l'estètica urbana a través de referents artístics i del món del disseny. Les persones participants han dialogat amb el veïnat del barri de Torrefiel, sobre les seues necessitats i oportunitats, i amb tota eixa informació, i posant en pràctica els coneixements adquirits en les sessions, van impulsar un procés de disseny col·laboratiu, el resultat del qual és una proposta de mobiliari urbà que posa en el centre veïnes i veïns a través de fotografies ampliades.
Ibáñez ha manifestat que des de la Regidoria de Joventut "estem encantats de col·laborar en estes accions encaminades a afavorir la integració social i la inclusió laboral de persones joves en situació de vulnerabilitat socioeconòmica; sabem de la influència que té el disseny en la millora de la vida de les persones". A més, per als joves que han participat, ha afegit, ha sigut una "experiència que ha permés la trobada creativa, el suport mutu, l'aprenentatge i la satisfacció de ser capaces de dissenyar en equip".
La naturalesa "performativa" del treball artístic en el marc de la "art-teràpia" i del disseny, ha permés a joves "trobar-se en un context d'afinitat on poder expressar-se a través de la paraula i l'experiència de compartir espai i temps de creació, un lloc on donar forma, color i textura a les seues idees", ha afegit la regidora.
Tal com han assenyalat des de l'institut IDECART, "dissenyar suposa ampliar la mirada, concebre els objectes i l'espai des de noves perspectives i dotar-los de sentit. Dissenyar és una manera de relacionar-nos amb els objectes, l'entorn i les persones. El mateix concepte de dissenyar, porta de la mà la idea d'innovar, de crear i proposar noves formes, configurar altres possibilitats i solucions més pràctiques, funcionals, coherents i fins i tot estètiques als problemes que ens trobem en el dia a dia".
Per part seua, Estudi XAXO ha valorat el procés i l'experiència com una altra manera més innovadora de fer, que els ha facilitat desenvolupar la seua creativitat i adquirir coneixements i habilitats relacionats amb el disseny i l'art. El projecte "Disseny: Lo Por Venir" partia de la premissa d'obrir el camí a noves propostes per a continuar treballant en esta línia de co-creació, co-disseny i co-visió.
Al llarg d'enguany està previst que es realitze una exposició en la qual es recollirà el procés de tots els tallers de "Disseny: Lo Por Venir" i els objectes dissenyats, en El Col·legi Major Rector Peset. La direcció del projecte és d'Ana Hernández i la supervisió és a càrrec de María Colomer i Xavier Giner.