El debat de l'eutanàsia es puja a les taules en el Festival Tercera Setmana amb "Celebraré mi muerte"
El teatre i les arts escèniques haurien de ser medicines de la societat amb les quals curar la realitat. I així ocorre amb el teatre social i documental, com l'obra “Celebraré mi muerte” en la qual Marcos Hourmann ens compta amb la seua pròpia veu i les seues pròpies paraules, el cas que va portar a Jordi Évole a interessar-se per ell i entrevistar-li en “Salvados” en 2016. I tant va ser així que Évole, al costat d'Alberto San Juan, van decidir portar-ho a escena i produir aquesta obra que arribarà a València el pròxim 8 de juny a la Sala OFF i el 9 de juny en el Teatre Arniches (Alacant), en el marc de Tercera Setmana.
Però, qui és Marcos Hourmann i per què és tan interessant la seua història i, sobretot, d'actualitat? Ell és l'únic metge a Espanya acusat d'homicidi per facilitar una mort digna a una pacient després dels precs d'aquesta i de la seua filla. Igual que Ángel Hernández va ser detingut per ajudar la seua dona a descansar en pau, cas que va saltar el mes passat als mitjans de comunicació i va portar de nou el debat de l'eutanàsia i la seua necessària legalitat.
El 28 de març de 2005 la vida del cirurgià Marcos Hourmann va canviar per sempre. Una pacient de més de 80 anys va arribar a Urgències de l'hospital on treballava. Sotmesa a dolors terribles, el pronòstic donava una esperança de vida d'unes hores. La pacient i la seua filla van pregar al doctor que per favor acabara definitivament amb el seu sofriment. Marcos, saltant-se tot protocol mèdic, li va injectar 50 mg de clorur de Potassi en vena. La dona va morir als pocs minuts i Hourmann va fer alguna cosa que mai abans havia fet ningú en aquest país: va deixar escrit en l'informe el que havia succeït. Pocs mesos després, Marcos rebia una notificació del jutjat: Estava acusat d'homicidi.
En “Celebraré mi muerte”, dirigit per Alberto San Juan i Víctor Morilla amb text dels directors i del mateix Marcos Hourmann, ens compta en primera persona, en una espècie de monòleg, la seua història, els seus sentiments, les seues pors i com la seua vida ha canviat després d'aqueix 28 de març de fa ja 14 anys. Però només la seua vida ha canviat, l'eutanàsia continua sent un tema espinós, il·legal, que no fa més que continuar tancant a la mort en el calaix tancat dels tabús.
Però Marcos Hourmann no està només en escena, un grup de persones li envolten mentre descriu la seua vivència i hauran d'actuar com a jurat popular i dictar sentència, valorar si el metge és culpable o innocent.
En aquest cas, no podia ser més precís i encertat el lema d'aquesta quarta edició del Festival Internacional d'Arts Escèniques Tercera Setmana: “Expressa't!”.
Tercera Setmana és una iniciativa de AVETID, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Turisme Comunitat Valencina, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), IVACE, Conselleria d'igualtat i polítiques inclusives, Ajuntament de València, La Mutant, Palau de la Música, Diputació de València, Ajuntament de Castelló, Ayuntamiento de Alicante, Centre Cultural La Nau, Universitat de València, Fundación SGAE, RENFE, ADIF, EMT i Metrovalencia.