El cinema documental protagonitza una nova sessió del cicle 'Autors en curt'

jous 6 de juny, a les 18’30 hores, a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6) i l'entrada és gratuïta. Després de la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb els autors i, finalment, s'oferirà als assistents una degustació de vins del celler Antonio Arráez.
El programa d'aquesta jornada inclou un total de cinc curtmetratges documentals en els quals s'aborden molt diverses temàtiques: des d'un repàs per la història del fanzine valencià 2000 Maníacos, amb motiu del seu 25é aniversari, fins a una molt necessària reivindicació de l'esport femení o un recorregut pel dia a dia d'una dona de 84 anys que ha de fer front a la soledat després d'haver dedicat la seua vida a cuidar de la seua família. Esment especial mereixen els treballs Fundidos i Orígenes, realitzats per alumnes dels Tallers de Cinema Documental impartits pel realitzador Guillermo Alcalá-Santaella per a la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament d'Alacant. Així, a partir de les vivències concretes de diversos ciutadans alacantins, tots dos documentals retraten situacions i problemes de molt major abast: les dificultats que moltes famílies travessen per a aconseguir cobrir les despeses derivades dels subministraments de llum i aigua, o l'experiència pròpia de diversos joves fills d'immigrants que conten com els tracta una societat que no acaba d'assumir la diversitat cultural.
La mostra de curtmetratges Autors en curt és una iniciativa d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, que des de fa ja set temporades es presenta sota el lema Els guionistes són els protagonistes, ja que vol posar l'accent en la labor que desenvolupen els guionistes en el procés de producció audiovisual.
La setena edició del cicle es va obrir el 30 de maig amb un programa dedicat al cinema de ficció i, després del programa protagonitzat pel documental, seguirà el 13 de juny amb un cartell dedicat al terror, el cinema fantàstic i la ciència-ficció. Finalment, el 20 de juny s'acomiadarà amb una selecció de títols triats pels programadors del certamen Quartmetratges i que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Quart de Poblet.
PROGRAMA 6 JUNY:
Sessió 2: Documental
18’30 hores: Projecció dels curtmetratges Nada que contar, de Manuel Jaén Palomino (guió), Alicia Serrano Martínez (guió) i Lucía Sáiz Alegre (guió i direcció); Orígenes, de Racha Zaouadi, Bárbaro Mirayes, Nour el Youssef, Edgar Daniel Dueñas, Ivette Ore i Anastasiia Athiuska (guió i direcció), coordinats per Guillermo Alcalá-Santaella; Fundidos, per Sergio García, Javier Martínez, Jorge Morales, Racha Zaouadi, Jesús Chorro i José Luis López (guió i direcció), coordinats per Guillermo Alcalá-Santaella; Campeonas sin límites, de Paqui Méndez (guió i direcció); i 2000 Maníacos: 25 años de serie B, de Manuel Valencia (guió i direcció).
En finalitzar, col·loqui amb els autors.
FITXES DELS CURTMETRATGES:
Sessió 2: Documental
NADA QUE CONTAR (2018 – 11’ 14’’)
Guió: Manuel Jaén Palomino, Alicia Serrano Martínez i Lucía Sáiz Alegre.
Direcció: Lucía Sáiz Alegre.
Amb la intervenció d’Isabel Garrido Gil.
Sinopsi: Isabel Garrido Gil (84 anys) ha treballat sempre cuidant de la seua família. Conforme els seus fills i filles s'independitzen i el seu marit mor, la vida d'Isabel canvia. Què li queda a una dona que han educat per a cuidar dels altres i que ara es troba sola en la seua vida diària?
Premis i festivals: primer premi de Producció Audiovisual en el festival Oculus de la Universitat Jaume I de Castelló.
ORÍGENES (2018 – 14’ 58’’)
Guió i direcció: Racha Zaouadi, Bárbaro Mirayes, Nour el Youssef, Edgar Daniel Dueñas, Ivette Ore i Anastasiia Athiuska, coordinats per Guillermo Alcalá-Santaella.
Amb la intervenció de Kamila Cheik, Racha Zaouadi, Bárbaro Miralles, Nour el Youssef, Edgar Daniel Dueñas, Ivette Ore i Anastasiia Athiuska.
Sinopsi: el documental mostra diferents casos de fills d'immigrants que viuen en la localitat d'Alacant i que conten la seua experiència en els barris de la ciutat costanera amb les seues famílies, amics i coneguts.
FUNDIDOS (2018 – 14’ 54’’)
Guió i direcció: Sergio García, Javier Martínez, Jorge Morales, Racha Zaouadi, Jesús Chorro i José Luis López, coordinats per Guillermo Alcalá-Santaella.
Amb la intervenció de Marianne Pakula, Rafa, Vanessa i Víctor Domínguez.
Sinopsi: la pobresa energètica es posa de manifest a través de l'experiència i les paraules d'alguns ciutadans d'Alacant.
CAMPEONAS SIN LÍMITES (2018 – 19’ 22’’)
Guió i direcció: Paqui Méndez.
Amb la intervenció de Carmen Boix, Laura Pérez, Minerva Fernández, Carla Morales, Jacinto López, Marina López, Elena Vicente, Sandra Alonso, Ornella Tosta, Lucía Sempere, Enrique Sempere, Eva Coronado, Ariadna Edo, Belén Álvaro, Andrea Bohorques, Sara, Capitolina Díaz, Pilar Jabaloyas, María Jesús López Cañete i Ángeles Álvarez.
Sinopsi: aquest documental aborda diferents aspectes fonamentals de l'esport femení en el moment actual, on esportistes dones han aconseguit uns triomfs superiors als dels seus companys en grans competicions, però que no es veuen reflectits en les seues recompenses ni expectatives de futur.
Premis i festivals: després de l’estrena en la secció Afirmant els drets de la dona del Festival de Màlaga el març de 2019, el curtmetratge ha sigut seleccionat en certàmens com el 17th International Festival of Sport Movies Krasnogorski (Rússia) o el Festival Internacional de Cinema Esportiu 2019 de Mèxic, entre d’altres.
2000 MANÍACOS: 25 AÑOS DE SERIE B (2017 / 20’)
Guió i direcció: Manuel Valencia.
Amb la intervenció de Pablo Llorens, Charly Glamour, Alex Zinéfilo, Sandra Uve, Axel Casas i Paco Gisbert, entre d’altres.
Sinopsi: en 2015, el fanzine 2000 Maníacos es va convertir en la publicació independent més veterana del món. En actiu des de 1989, està especialitzada en cinema de sèrie B i s'imprimeix en paper. Una autèntica espècie en vies d'extinció. El documental recorre els seus 25 anys d'eixelebrada història a través de nombrosos especialistes en cultura popular.
Premis i festivals: estrena en la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Sebastià.