CICLE ALBANTAS
El cicle Albanta(s) s'acomiada aquesta setmana amb documentals sobre Víctor Manuel i el productor Mario Pacheco
De la mà de la Fundació SGAE, es projectaran les pel·lícules 'Revelando a Mario' (9 de març) i 'El abuelo Víctor' (11 de març)
REDACCIÓN
2021-03-08
Fotograma del documental. EPDA.
El cicle de documentals musicals Albanta(s) s'acomiada aquesta setmana amb dos treballs que recorren la vida i l'obra del cantautor Víctor Manuel i del productor musical Mario Pacheco. Així, el dimarts 9 de març es projectarà Revelando a Mario, de Simó Mateu, i el dijous 11, el llargmetratge El abuelo Víctor, d'Emilio J. Ruiz. Serà a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6), a les 18 hores, i l'entrada és gratuïta, si bé, d'acord amb el protocol contra la covid-19, l'aforament s'ha reduït a 50 butaques i és imprescindible confirmar l'assistència.
Aquesta mostra de pel·lícules musicals és una iniciativa de la Fundació SGAE, desenvolupada pel seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, que gira entorn de quatre figures fonamentals de la música popular espanyola: els esmentats Mario Pacheco i Víctor Manuel, i els cantautors Luis Eduardo Aute i Chicho Sánchez Ferlosio, els quals van protagonitzar la setmana passada les dues primeres sessions del cicle. El títol, Albanta(s), fa referència a la popular cançó d'Aute en la qual es feia referència a un món imaginari i lliure en el qual tot és possible.
Dimarts 9 de març: Revelando a Mario
Escrit per Javier Bizarro, Pau Cavaller i Simó Mateu, i dirigit per aquest últim, Revelando a Mario (2020) ofereix una mirada íntima a la trajectòria professional del madrileny Mario Pacheco (1950 2010), un home que fora dels focus i del soroll mediàtic va protagonitzar una revolució sense precedents en la música i la fotografia del nostre país. Amb la seua dona Cucha Salazar va crear a inicis dels anys 80 el segell discogràfic Nuevos Medios, el logotip del qual va signar Joan Miró i amb el qual, a més de distribuir àlbums d'artistes internacionals com Joy Division, New Order o The Smiths, i de llançar a grups i artistes nacionals de la talla de La Mode, Golpes Bajos o Claustrofobia, va impulsar la denominada world music i va posar en òrbita l'escena del nou flamenc; de fet, va ser l'artífex d'àlbums històrics com Blues de la frontera de Pata Negra, Shongai de Ketama i Quien no corre, vuela de Ray Heredia, entre altres. Com a fotògraf, d'altra banda, se'l recorda per instantànies com les de Jimi Hendrix al festival de l'illa de Wight en 1970 o les que va realitzar a Camarón de la Isla per al seu disc La leyenda del tiempo.
El productor musical Joe Boyd (qui va treballar amb Pink Floyd, REM o Nick Drake, entre molts altres) i els músics Peter Hook (Joy Division i New Order), Martirio, Pau Riba o Teo Cardalda (Golpes Bajos i Cómplices) són alguns dels noms que van participar amb els seus testimonis en Revelando a Mario, documental que, en paraules del realitzador Simó Mateu per al diari El País, pretén donar a conéixer el treball d'un "home volgut i respectat dins de la indústria musical, però que potser no ha rebut el reconeixement que es mereix per part de les institucions culturals".
Revelando a Mario va sumar huit candidatures en la 35a edició dels Premis Goya i el 9é Evolution Mallorca International Film Festival li va atorgar el Premi al Millor Documental Made in Balears.
Simó Mateu és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Cardenal Herrera CEU de València. Amb gran experiència com a realitzador i muntador, ha treballat en nombrosos programes per a IB3 Televisió, com Fent trull o 50 minuts, i en videoclips per a artistes com Antonio Carmona o El Kanka. Revelando a Mario és el seu primer documental com a director i guionista.
También te podría interesar...