València reivindica el treball de les científiques i tecnòlogues amb la campanya #DonesSTEM
L'Ajuntament, a través de València Activa i la plataforma VLC Tech City, han llançat la campanya #DoneSTEM amb l'objectiu de reivindicar el paper i les aportacions de les dones dels sectors de la ciència i la tecnologia, en el marc del Dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència, que se celebra l'11 de febrer. Així, València Activa i VLC Tech City publicaran en les seus xarxes socials, amb l'etiqueta #DoneSTEM, biografies de dones que han deixat empremta en els camps de la ciència, enginyeria, matemàtiques i tecnologia al llarg de la història. Segons la regidora responsable de l'Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, es tracta "d'una iniciativa que busca acostar referents femenins als xiquets i xiquetes per evidenciar que el talent no entén de gènere".
"La baixa presència de dones en carreres STEM -acrónim en anglés de science, technology, engineering i mathematichs, amb què es designen les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques- es deu en part a la falta de referents que fomenten la vocació científica en les xiquetes", ha explicat Pilar Bernabé. "Tant amb este programa com des d'Espai Lidera lluitem per crear referents per a les nostres xiquetes. Volem que les nostres xiquetes i joves tinguen un espill on mirar-se, que puguen conéixer els casos d'èxit de dones que inspiren i animen a triar les carreres i itineraris que desitgen".
Algunes de les dones protagonistes d'esta campanya són: Ada Lovelace, primera programadora; Marie Curie, pionera en l'estudi de la radiació; Ángela Ruiz Robles, inventora d'una enciclopèdia mecànica precursora dels llibres electrònics, o Hedy Lamarr, inventora d'un sistema que hui és la base de les comunicacions sense cable, com la wifi. També hi ha un espai reservat a dones valencianes o que han desenvolupat gran part de la seua carrera a la nostra ciutat, com ara: Margarita Salas, bioquímica descobridora de l'ADN polimerasa; Pilar Mateo, científica i emprenedora que treballa en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies per erradicar malalties mortals vinculades la pobresa; Ana Lluch, oncòloga de referència; Ana Cros, catedràtica de física i presidenta de la secció local de la Reial Acadèmia Espanyola de Física, o Nuria Oliver, enginyera de telecomunicacions que ha trencat sostres de cristall en les principals operadores i actual alta comissionada per a l'Estratègia Valenciana d'Intel·ligència Artificial de la Generalitat.
TECHNOVATION I WOMANATION, DESPERTANT VOCACIONS STEM
L'Ajuntament, a través de València Activa, col·labora en el programa Technovation, que pretén despertar en xiquetes i adolescents vocacions vinculades als sectors STEM. Est programa, que promou a València Talent Growth Management (TGMBP), contempla un concurs que repta les xiquetes, cada any, a canviar el món a través de la tecnologia. Es tracta d'un concurs en què, per equips i amb l'ajuda de mentors i mentores, creen les seues pròpies apps per resoldre problemes socials reals. "És imprescindible la col·laboració de les famílies en el despertar de les vocacions STEM, que s'han de treballar per a la seua motivació i promoció, i este programa és clau per aconseguir eixe objectiu", ha assegurat l'edil.
A més, amb motiu del Dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència, Pilar Bernabé participarà en Womanation Congress, el primer congrés nacional digital amb veu de dona que busca impulsar les professions tecnològiques a tota la societat, i des de la infància.